Dit meldt visibilityplatform FourKites. Enkele weken geleden werd district Beilun in Ningbo in lockdown geplaatst vanwege het groeiende aantal coronagevallen in het gebied. Daar zijn ook een aantal containerterminals van de haven van Ningbo-Zhoushan gevestigd.

De autoriteiten lieten destijds weten dat er maatregelen waren genomen waardoor de productiviteit in de haven niet in het geding zou komen. Zo moesten medewerkers in de haven blijven. DSV liet op 19 oktober weten beperkte impact te verwachten, maar stelde wel dat er nog vertragingen en oplopende congestie zouden kunnen gaan optreden. Inmiddels zijn de meeste beperkingen in het district weer opgeheven. De effecten die de lockdown heeft gehad op de overgeslagen volumes lijken echter wel zichtbaar te worden.

Ook in andere havens zijn de volumes gedaald. Het gemiddelde vrachtvolume in de haven van Shanghai lag op 21 oktober 15% lager dan drie weken daarvoor. In Shenzhen daalden de volumes met 21%. Inmiddels lijken ze in Shenzhen echter weer iets te stijgen.

Wachttijden

De wachttijden in de havens zijn volgens deze cijfers niet aangetast door de nieuwe lockdowns en liggen nog steeds aanzienlijk lager dan tijdens de grote lockdowns in Shenzhen en Shanghai dit voorjaar. De wachttijd in de Chinese havens lag op 21 oktober op 4,9 dagen voor export  en op 4,1 dagen voor import. De transittijd voor een reis tussen China en de VS is echter gestegen met 15% ten opzichte van begin augustus, maar is nog wel aanzienlijk lager dan in het voorjaar.

Rogier Spoel, senior policy manager bij Evofenedex, laat weten op dit moment nog geen grote problemen te zen voor de logistieke processen tussen China en Nederland. ‘De havens in China draaien op dit moment grotendeels door. Daarnaast zie je ook een afkoeling van de wereldeconomie, waardoor bedrijven door vraaguitval al over volle magazijnen beschikken.’

Minder iPhones

De nieuwe lockdowns in China hebben desondanks wel degelijk effect op de productie in het land. Tijdens een coronauitbraak in de Chinese stad Zhengzhou werden vorige week meteen strenge maatregelen genomen in een fabriek van Foxconn, onder andere producent van de iPhone, waardoor sommige werknemers in quarantaine moesten en andere werknemers daardoor langere diensten moesten draaien.

Hierdoor vertrok afgelopen weekend veel personeel uit de fabriek. Volgens persbureau Reuters kunnen er daarom tot een derde minder smartphones worden geproduceerd. Foxconn zet wereldwijd 70% van alle iPhones in elkaar.

Recent heeft Foxconn aangekondigd medewerkers van de fabriek een vier keer zo hoge bonus aan te bieden om te voorkomen dat zij vertrekken. Daarnaast heeft het bedrijf gezegd meer iPhones te gaan maken in Shenzhen. Het is echter nog maar de vraag in hoeverre dit de schade kan beperken en in hoeverre dit gevolgen gaat hebben voor de leveringsketen.

De afgelopen weken kwamen een groot aantal steden in China met strengere coronamaatregelen. Volgens Reuters was er in 28 steden in het land sprake van extra maatregelen, waaronder in Wuhan, Guangzhou en verschillende plaatsen in Tibet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement