Douane test nieuw systeem om onderwatersmokkel van drugs op te sporen

Alle schepen gecontroleerd

Samen met de politie en Port of Amsterdam heeft de Douane een sonarsysteem en duikersdetectiesysteem getest waarmee schepen kunnen worden gecontroleerd op onderwatersmokkel van drugs. De systemen zijn bij het Noordzeekanaalgebied getest. Nu controleren duikers nog steekproefsgewijs risicoschepen; met het nieuwe systeem kunnen alle 15 duizend schepen worden gecontroleerd die Port of Amsterdam binnenkomen.

Douane duikteam
Met nieuwe systemen kan drugssmokkel onder water worden opgespoord. Foto: Douane

De afgelopen weken zijn de systemen getest in de Amsterdamse haven, zowel bij de proeven met sonarbeelden als met de duikersdetectiesystemen waren de testen positief, aldus de Douane. Het Noordzeekanaalgebied is volgens de organisatie, ideaal voor deze nieuwe manier van controleren, omdat alle schepen door een sluis heen moeten bij IJmuiden.

Afwijkingen

Het nieuwe sonarsysteem kan afwijkingen aan de onderkant van een schip zien, bijvoorbeeld als er een kist aan de romp is gelast waarin drugs kunnen worden vervoerd. Om de drugs daar weg te halen en het land in te smokkelen, worden duikers ingezet. Met het nieuwe duikerdetectiesysteem kan de Douane het geluid van een duiker opvangen. Via een drone met warmtebeelden kan de duiker dan worden gevolg.

Romp

Criminelen smokkelen op alle mogelijke manieren drugs ons landen binnen, ook onder water. De drugs worden op vele verschillende manieren aan de romp van een schip vast gemaakt, maar bijvoorbeeld ook verstopt in de zeekast. Dat is een holte in de romp onder de waterlijn, afgesloten door een rooster. Het zeewater kan door die opening worden gebruikt om de machinekamer van het schip te koelen.

Het Douane duimteam controleert per jaar de romp van honderden schepen in de havens van Vlissingen, Rotterdam, Amsterdam, IJmuiden en zelfs over de grens in België op de smokkel van drugs.

Douane test nieuw systeem om onderwatersmokkel van drugs op te sporen | NT

Douane test nieuw systeem om onderwatersmokkel van drugs op te sporen

Alle schepen gecontroleerd

Samen met de politie en Port of Amsterdam heeft de Douane een sonarsysteem en duikersdetectiesysteem getest waarmee schepen kunnen worden gecontroleerd op onderwatersmokkel van drugs. De systemen zijn bij het Noordzeekanaalgebied getest. Nu controleren duikers nog steekproefsgewijs risicoschepen; met het nieuwe systeem kunnen alle 15 duizend schepen worden gecontroleerd die Port of Amsterdam binnenkomen.

Douane duikteam
Met nieuwe systemen kan drugssmokkel onder water worden opgespoord. Foto: Douane

De afgelopen weken zijn de systemen getest in de Amsterdamse haven, zowel bij de proeven met sonarbeelden als met de duikersdetectiesystemen waren de testen positief, aldus de Douane. Het Noordzeekanaalgebied is volgens de organisatie, ideaal voor deze nieuwe manier van controleren, omdat alle schepen door een sluis heen moeten bij IJmuiden.

Afwijkingen

Het nieuwe sonarsysteem kan afwijkingen aan de onderkant van een schip zien, bijvoorbeeld als er een kist aan de romp is gelast waarin drugs kunnen worden vervoerd. Om de drugs daar weg te halen en het land in te smokkelen, worden duikers ingezet. Met het nieuwe duikerdetectiesysteem kan de Douane het geluid van een duiker opvangen. Via een drone met warmtebeelden kan de duiker dan worden gevolg.

Romp

Criminelen smokkelen op alle mogelijke manieren drugs ons landen binnen, ook onder water. De drugs worden op vele verschillende manieren aan de romp van een schip vast gemaakt, maar bijvoorbeeld ook verstopt in de zeekast. Dat is een holte in de romp onder de waterlijn, afgesloten door een rooster. Het zeewater kan door die opening worden gebruikt om de machinekamer van het schip te koelen.

Het Douane duimteam controleert per jaar de romp van honderden schepen in de havens van Vlissingen, Rotterdam, Amsterdam, IJmuiden en zelfs over de grens in België op de smokkel van drugs.