Dat stelt de Duitse belangenorganisatie voor e-commerce- en postorderbedrijven (BEVH) in een recente studie. Ofschoon de koeriers grote problemen hebben om aan de stijgende vraag aan pakketten te voldoen, blijven de vergoedingen per pakket onder druk staan.

Reden is niet alleen de onwil van de consumenten, maar ook de onderlinge concurrentie in de markt die nog een wordt aangezwengeld door nieuwkomers als Amazon, maar ook partijen als de levensmiddelenkoeriers Gorillas en Flink in de Duitse markt. Die laatste partijen bemoeien zich ook steeds meer met de pakketbezorging. Dat laat weinig ruimte voor de gevestigde partijen om via tariefsverhogingen de dienstverlening betaalbaar en winstgevend te houden, aldus de belangenvereniging in de studie.

Pakketkluizen

De gemiddelde inkomsten per pakket liggen op 5,81 euro per zending, maar daarin zijn ook de doorgaans hogere pakkettarieven uit het expresvervoer en de prijzen van de spoedkoeriers meegenomen. BEVH ziet ook dat alternatieven bij de pakketbestellingen zoals pakketkluizen bij treinstations, niet breed worden omarmd door de klanten. Uit een onderliggende enquete blijkt dat niemand extra wil betalen voor die service als men door de coronacrisis sowieso thuis zit.

Het min of meer verplicht thuiswerken heeft er dan ook voor gezorgd dat consumenten meer online gingen bestellen, maar het animo voor alternatieve aflevermogelijkheden zoals pakketautomaten afnam. Het voordeel van de coronacrisis is wel dat pakketbezorgers minder vaak voor een gesloten deur staan, maar de klanten thuis aantreffen. Daardoor zijn de kosten van een tweede of zelfs derde bestelronde afgenomen.

Banen

De studie laat verder zien dat het aantal banen in het pakketvervoer met 10.600 steeg vorig jaar in Duitsland is toegenomen naar meer dan een kwart miljoen. Nog eens 60.000 medewerkers worden de komende jaren gezocht, aldus de belangenorganisatie. Het minimumloon dat in deze sector gangbaar is, zorgt er echter voor dat het animo gering is om aan de slag te gaan als koerier.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement