UPS had het compensatiebedrag geëist nadat eerder kwam vast te staan dat de Europese Commissie bij de bezwaren tegen de acquisitie van TNT (voor een bedrag van 5,2 miljard euro) een procedurefout was gemaakt door Brussel. Volgens de Rechtbank is niet komen vast te staan dat UPS daardoor financiële schade heeft geleden. Het wijst er daarbij onder meer op dat UPS destijds zijn bod op TNT had ingetrokken en er ook ook geen verdere plannen waren bij de Amerikanen om de Nederlandse koerier over te nemen.

Lager bedrag

TNT Express kwam in 2016 voor een veel lager bedrag (4,4 miljard euro) in handen van de Amerikaanse concurrent van UPS, FedEx. De overname door deze expresvervoerder stootte in Brussel niet op mededingingsbezwaren aangezien FedEx in tegenstelling tot UPS niet over een fijnmazig expresnetwerk in Europa beschikte.

Geen half miljard ASL

De Ierse subcontractor ASL Airlines, dat voor TNT Express vrachtvluchten uitvoerde in Europa, eiste een schadevergoeding van ruim een kwart miljard euro van de Europese Commissie omdat het bedrijf inkomsten zou zijn misgelopen door het optreden van Brussel. Het zou namelijk bij een samengaan van UPS met TNT alle luchtvrachtactiviteiten hebben overnemen. Ook daarin ging de Rechtbank niet mee en wees erop dat ASL na de overname van TNT Express door FedEx alsnog de dochters TNT Airways en Pan Air overnam en momenteel als subcontractor voor FedEx optreedt in Europa.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement