Britse exporteurs melden dat ze steeds meer moeite hebben om de juiste papieren te verkrijgen waarmee ze goederen zonder vertraging naar de EU zouden kunnen vervoeren. Dat komt doordat er volgens hen te weinig personeel is met de bevoegdheid om ze te verstrekken.

Het is volgens sommige Britse exporteurs nu bijna onmogelijk om de doorvoerdocumenten te krijgen. ‘Niemand krijgt nog formulieren’, zegt een vrachtvervoerder uit Liverpool die onder meer auto’s en machines exporteert. ‘We hebben al honderden aanvragen moeten afwijzen.’

De Britse douane is zich bewust van het probleem. De moeilijkheden zouden worden veroorzaakt door een recente upgrade van een computersysteem. Volgens de douane kan de achterstand binnen een week worden ingehaald.

DB Schenker

Vorige week liet de Duitse logistiekreus DB Schenker klanten per e-mail weten het vervoer over land naar het VK onmiddellijk stop te zetten. Het betrof volgens het bedrijf een tijdelijke maatregel vanwege de bureaucratische regeldruk waaraan ontvangers in het VK volgens het bedrijf onmogelijk kunnen voldoen.

‘De meeste ontvangers in Groot-Brittannië hebben nog nooit met douaneprocedures te maken gehad en hebben meer informatie nodig over de nieuwe regelgeving’, schreef DB Schenker in de e-mail. In een verklaring laat het bedrijf weten dat slechts bij 10% van de zendingen waarvoor het bedrijf is ingehuurd, de douaneformulieren vrij zijn van fouten en omissies.

Bedrijven moeten onder meer het bewijs van herkomst op orde hebben en een factuur kunnen laten zien die voldoet aan de regels. Vooral de noodzakelijke 10-cijferige goederencode en de vereiste volmachten leveren problemen op voor importeurs en ontvangers in het VK, aldus DB Schenker. Het bedrijf raadt ontvangers en verzenders aan nauw contact hierover te houden om verdere problemen te voorkomen.

Uitstellen

DB Schenker heeft naar eigen zeggen een team klaarstaan dat 24 uur per dag bezig is om de documenten aan te vullen en te corrigeren. ‘Desondanks vertraagt elke zending met incomplete of foutief ingevulde douanedocumenten het vertrek van een hele lading.’

Het bedrijf raadt klanten aan om alle zendingen naar het VK tot nader order uit te stellen. ‘We zullen ons best doen om zowel afzenders als ontvangers te ondersteunen en onze service zo snel mogelijk voort te zetten.’ DB Schenker voert de zendingen die al geaccepteerd waren nog wel uit.

Eerder maakte ook DPD melding van problemen aan de Britse grenzen. Volgens de pakketvervoerder is bij een op de vijf zendingen het papierwerk niet op orde. De EU is de grootste handelspartner van Groot-Brittannië; goed voor 43% van de export van het land in 2019.