Nederland importeert vervolgens een deel hiervan. Dat gaat bijvoorbeeld om computers en kleding. Ook andere handelsstromen lopen nu anders, melden de statistici op basis van importcijfers over de eerste helft van dit jaar.

Begin 2021 werd de nieuwe handelsdeal van kracht tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie na een overgangsperiode van een jaar die volgde op de brexit. ‘

Goederenstromen

De gewijzigde handelsrelatie tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk heeft er mogelijk toe geleid dat bestaande goederenstromen anders zijn gaan lopen’, zeggen onderzoekers hierover. Nederland importeerde bijvoorbeeld in de eerste helft van dit jaar voor 210 miljoen euro meer (medische) instrumenten en apparaten uit het buurland en voor 179 miljoen euro meer kunststof. Tegelijk kwamen er minder geneesmiddelen, chips en halfgeleiders deze kant op.

De import uit het Verenigd Koninkrijk nam met 14 procent toe, terwijl Nederland uit alle landen samen 17 procent meer importeerde. Ondanks het herstel importeren Nederlandse bedrijven nog steeds minder Britse goederen vergeleken met 2019. Dat de waarde van de import is gestegen, komt ook omdat olie en gas duurder zijn geworden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement