FNV kondigt acties aan bij PostNL

Cao-conflict

Medewerkers van PostNL voeren de druk op in het cao-conflict met het pakket-en postbedrijf PostNL. Vakbond FNV kondigde vrijdag aan dat medewerkers bij de brievenpost en de divisie Parcel actie gaan voeren voor een betere cao. Stakingen zijn daarbij niet uitgesloten.

Foto: Shutterstock

FNV stelt dat PostNL niet is ingegaan op het ultimatum dat vrijdag afliep. Er komen nu op heel korte termijn acties, aldus de bond. ‘De werkgever heeft alle kans gehad om met een beter bod te komen, maar ze laten het op een confrontatie aankomen’, aldus FNV-bestuurder Mariska Exalto.

Bij FNV werd vorige maand al openlijk nagedacht over acties bij PostNL. Daarna heeft de post-en pakketvervoerder nog een verbeterd voorstel gedaan voor een nieuwe cao. Met dat bod gaat de koopkracht volgens FNV nog steeds achteruit en kunnen veel mensen met zwaar werk niet eerder stoppen. Ook zou PostNL nog steeds geen concrete stap zetten om pakketsorteerders die als uitzendkracht werken in vaste dienst te nemen.

‘Schandalig’

‘PostNL heeft haar zakken in coronatijd goed gevuld, maar daarvan hebben werknemers nauwelijks iets teruggezien’, aldus Exalto. ‘De miljoenen zijn verdwenen in de diepe zakken van de aandeelhouders. Het enige waar de werknemers op kunnen rekenen is reorganisatie op reorganisatie. Dat is echt schandalig.’

De huidige cao liep af op 31 maart van dit jaar af. Onder de cao PostNL vallen volgens FNV 19.000 mensen. Daarnaast heeft het postbedrijf nog 16.000 postbezorgers in dienst, maar die hebben een andere cao.

‘Weinig realiteitszin’

PostNL laat weten op dit moment geen aanleiding te zien om het gesprek met de FNV voort te zetten. De eisen van de vakbond zouden namelijk getuigen van ‘weinig realiteitszin’ waarmee de vakbond een “oneerlijke verwachting tegenover collega’s schept”. FNV zou volledig voorbijgaan aan het feit dat PostNL ervoor moet zorgen dat het bedrijf financieel gezond blijft en ‘bestaanszekerheid biedt aan tienduizenden collega’s, nu en in de toekomst’.

FNV kondigt acties aan bij PostNL | NT

FNV kondigt acties aan bij PostNL

Cao-conflict

Medewerkers van PostNL voeren de druk op in het cao-conflict met het pakket-en postbedrijf PostNL. Vakbond FNV kondigde vrijdag aan dat medewerkers bij de brievenpost en de divisie Parcel actie gaan voeren voor een betere cao. Stakingen zijn daarbij niet uitgesloten.

Foto: Shutterstock

FNV stelt dat PostNL niet is ingegaan op het ultimatum dat vrijdag afliep. Er komen nu op heel korte termijn acties, aldus de bond. ‘De werkgever heeft alle kans gehad om met een beter bod te komen, maar ze laten het op een confrontatie aankomen’, aldus FNV-bestuurder Mariska Exalto.

Bij FNV werd vorige maand al openlijk nagedacht over acties bij PostNL. Daarna heeft de post-en pakketvervoerder nog een verbeterd voorstel gedaan voor een nieuwe cao. Met dat bod gaat de koopkracht volgens FNV nog steeds achteruit en kunnen veel mensen met zwaar werk niet eerder stoppen. Ook zou PostNL nog steeds geen concrete stap zetten om pakketsorteerders die als uitzendkracht werken in vaste dienst te nemen.

‘Schandalig’

‘PostNL heeft haar zakken in coronatijd goed gevuld, maar daarvan hebben werknemers nauwelijks iets teruggezien’, aldus Exalto. ‘De miljoenen zijn verdwenen in de diepe zakken van de aandeelhouders. Het enige waar de werknemers op kunnen rekenen is reorganisatie op reorganisatie. Dat is echt schandalig.’

De huidige cao liep af op 31 maart van dit jaar af. Onder de cao PostNL vallen volgens FNV 19.000 mensen. Daarnaast heeft het postbedrijf nog 16.000 postbezorgers in dienst, maar die hebben een andere cao.

‘Weinig realiteitszin’

PostNL laat weten op dit moment geen aanleiding te zien om het gesprek met de FNV voort te zetten. De eisen van de vakbond zouden namelijk getuigen van ‘weinig realiteitszin’ waarmee de vakbond een “oneerlijke verwachting tegenover collega’s schept”. FNV zou volledig voorbijgaan aan het feit dat PostNL ervoor moet zorgen dat het bedrijf financieel gezond blijft en ‘bestaanszekerheid biedt aan tienduizenden collega’s, nu en in de toekomst’.