Ofschoon Freightos, onder meer eigenaar van Webcargo, het aantal vrachtboekingen zag verdubbelen naar 229.000 over de eerste drie maanden van dit jaar en ook de omzet toenam (+9,8%), waren er een groot aantal eenmalige kosten die het resultaat onder de streep diep rood kleurden, meldt het bedrijf bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Het gaat hierbij om zogeheten SPAC-kosten (46,7 miljoen dollar) voor het naar de Amerikaanse beurs (Nasdaq) brengen van het digitale vrachtbedrijf in samenwerking met Gesher I Acquisition Corp. Ook waren er hogere investeringskosten die het resultaat van Freightos over het eerste kwartaal negatief beïnvloedden, aldus het bedrijf. Het gaat daarbij vooral om kosten bij de ontwikkeling van nieuwe systemen en de uitbouw van de verkoopactiviteiten.

Beursgang

Het is voor het eerst dat Freightos in verband met de beursgang begin van dit jaar uitgebreide financiële cijfers op tafel heeft gelegd. Die cijfers laten wel zien dat door het hoger aantal boekingen de omzet is gestegen steeg naar iets onder de vijf miljoen dollar. Daartegenover stond echter een negatief bedrijfsresultaat (ebitda) van 5,8 miljoen dollar (2022: -3,3 miljoen dollar).

De Israëlische oprichter en topman Zvi Schreiber van Freightos blijft ondanks het grote verlies optimistisch over de marktkansen van zijn online platform. Hij wijst er onder meer op dat ondanks de krimp in het mondiale vrachtvolume in het eerste kwartaal Freightos het aantal digitale boekingen sterk zag stijgen. Daarnaast is het aantal nieuwe klanten met 30% toegenomen vergeleken met een jaar geleden. Volgens Schreiber komt de digitalisering van de vrachtstromen steeds meer op gang, vooral in de luchtvracht.

10% kostenbesparing

Freightos claimt een van de grootste digitale marktplaatsen te zijn voor mondiale vrachtstromen. Het zou rond de 13.000 verladers/importeurs koppelen aan expediteurs en vervoerders op het gebied van luchtvracht, zeevracht en wegvervoer in de wereld. Daarbij worden onder meer vrachttarieven, all in-prijzen, transitio-tijden, betalingsmogelijkheden en het beheer van de vrachtstromen aangeboden.

Freightos claimt dat verladers door digitaal te gaan zo’n 10% van de mondiale logistieke inkoopkosten kunnen besparen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement