Luchtvaart VS vreest logistieke nachtmerrie door komst 5G

gevaar voor vliegveiligheid

De Amerikaanse logistiek kan ‘significant worden verstoord’ als luchtvaartmaatschappijen vliegtuigen aan de grond moeten houden door de introductie van het 5G mobiel telefoonnetwerk in de VS vanaf woensdag 19 januari.

Daarvoor waarschuwen elf luchtvaartmaatschappijen, waaronder de grote Amerikaanse vrachtmaatschappijen Atlas Air, FedEx and UPS, in een brief aan de regering in Washington. Zij wijzen er met nadruk op dat er beter rekening moet worden gehouden met de veiligheidseisen in het luchtvaartverkeer en een zone van twee mijl rond luchthavens ook gegarandeerd 5G-vrij blijft.

Vliegveiligheid

Al vier jaar ruziën de luchtvaartmaatschappijen met de mobiele telecombedrijven airlines over de impact die het 5G netwerk kan hebben op het vliegverkeer. Volgens de airlines is het sterke signaal van het 5G-netwerk een groot gevaar voor de vliegveiligheid. Zij stellen dat de gevolgen van 5G nog steeds niet zijn te overzien ‘voor de passagiers-en vrachtdiensten, ons personeel en de economie in het algemeen’.

De vrees bij de vliegbedrijven is groot dat de sector vrachtzendingen, passagiers, vliegtuigen en bemanningen niet op tijd daar krijgt waar ze nodig zijn. ‘Om het bot te zeggen: De economie van het land kan tot stilstand komen.’

5G bufferzones

De Amerikaanse telecombedrijven Verizon en AT&T hebben onlangs besloten de uitrol van het 5G netwerk in bepaalde delen van de VS voorlopig te vertragen vanwege de zorgen over de vliegveiligheid. De Amerikaanse luchtvaartdienst FAA heeft intussen een lijst van 50 luchthavens met 5G bufferzones gepubliceerd waar telecombedrijven rekening mee moeten houden bij het aanzetten van het 5G-netwerk.

Deze maatregelen hebben de zorgen van de airlines niet weggenomen. Zij wijzen erop dat er onvoldoende voorbereiding is geweest en roepen de Amerikaanse regering dan ook op zo snel mogelijk in actie te komen tegen de telecombedrijven als de zendmasten met het 5G-signaal het vliegverkeer rond luchthavens toch blijken te hinderen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Luchtvaart VS vreest logistieke nachtmerrie door komst 5G | NT

Luchtvaart VS vreest logistieke nachtmerrie door komst 5G

gevaar voor vliegveiligheid

De Amerikaanse logistiek kan ‘significant worden verstoord’ als luchtvaartmaatschappijen vliegtuigen aan de grond moeten houden door de introductie van het 5G mobiel telefoonnetwerk in de VS vanaf woensdag 19 januari.

Daarvoor waarschuwen elf luchtvaartmaatschappijen, waaronder de grote Amerikaanse vrachtmaatschappijen Atlas Air, FedEx and UPS, in een brief aan de regering in Washington. Zij wijzen er met nadruk op dat er beter rekening moet worden gehouden met de veiligheidseisen in het luchtvaartverkeer en een zone van twee mijl rond luchthavens ook gegarandeerd 5G-vrij blijft.

Vliegveiligheid

Al vier jaar ruziën de luchtvaartmaatschappijen met de mobiele telecombedrijven airlines over de impact die het 5G netwerk kan hebben op het vliegverkeer. Volgens de airlines is het sterke signaal van het 5G-netwerk een groot gevaar voor de vliegveiligheid. Zij stellen dat de gevolgen van 5G nog steeds niet zijn te overzien ‘voor de passagiers-en vrachtdiensten, ons personeel en de economie in het algemeen’.

De vrees bij de vliegbedrijven is groot dat de sector vrachtzendingen, passagiers, vliegtuigen en bemanningen niet op tijd daar krijgt waar ze nodig zijn. ‘Om het bot te zeggen: De economie van het land kan tot stilstand komen.’

5G bufferzones

De Amerikaanse telecombedrijven Verizon en AT&T hebben onlangs besloten de uitrol van het 5G netwerk in bepaalde delen van de VS voorlopig te vertragen vanwege de zorgen over de vliegveiligheid. De Amerikaanse luchtvaartdienst FAA heeft intussen een lijst van 50 luchthavens met 5G bufferzones gepubliceerd waar telecombedrijven rekening mee moeten houden bij het aanzetten van het 5G-netwerk.

Deze maatregelen hebben de zorgen van de airlines niet weggenomen. Zij wijzen erop dat er onvoldoende voorbereiding is geweest en roepen de Amerikaanse regering dan ook op zo snel mogelijk in actie te komen tegen de telecombedrijven als de zendmasten met het 5G-signaal het vliegverkeer rond luchthavens toch blijken te hinderen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement