Dat meldt De Volkskrant vandaag. Het aantal van 452.000 vliegbewegingen is tot stand gekomen na een uitgebreide consultatieronde met de betrokken partijen en zal deze week nog naar de Europese Commissie worden gestuurd voor verdere toetsing of de juiste procedure in acht is genomen. Nederland is dat verplicht aangezien Schiphol valt onder de Europese regels van slotcoördinatie.

Geen nachtverbod

Opvallend gemis in de laatste plannen van het kabinet is een nachtverbod. Ook een verbod op privéjets acht Den Haag niet nodig. Luchthavenbeheerder Schiphol Group had wel om een verbod gevraagd op nacht-en zakenvluchten om de geluidsoverlast voor de omwonenden verder terug te dringen.

Ook lijkt het demissionaire kabinet, ondanks herhaalde moties uit de Tweede Kamer, niets te doen aan de precaire situatie van de vrachtvluchten op de luchthaven. Uit een studie van consultant Seabury bleek eerder dat Schiphol door de krimpplannen maximaal 60% van de vrachtvluchten dreigt te verliezen.

Deze week riepen de vier belangenbehartigers in de Nederlandse logistiek, TLN, Fenex, evofenedex en ACN het kabinet op ‘geen overhaaste beslissingen te nemen’ over de omstreden krimpplannen vanwege de demissionaire status van de regering, ‘de complexiteit, de onomkeerbare gevolgen voor de luchtvracht en daarmee voor de Nederlandse economie’.

Tegenmaatregelen Washington

Het Amerikaanse ministerie van Transport dreigt intussen met tegenmaatregelen als het kabinet de krimpplannen op Schiphol doorzet en het dossier niet controversieel verklaart. Dat meldt De Telegraaf op basis van een brief van het departement in Washington. Onder meer zou de reductie de samenwerking van de KLM met Delta kunnen frustreren in de Skyteam alliantie, stellen de Amerikanen. Washington roept dan ook het kabinet en de Tweede Kamer op pas op de plaats te maken totdat er een nieuw kabinet is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement