Dat heeft de groep uit Papendrecht donderdagochtend aangekondigd bij de publicatie van de halfjaarcijfers. Boskalis schrijft eenmalig 397 miljoen euro af, vooral op goodwill en schepen. Daardoor verandert de operationele winst van 34,5 miljoen in de eerste helft van het jaar onder de streep in een nettoverlies van 361 miljoen euro. Beleggers schrokken van die cijfers; aan het eind van de ochtend stond de beurskoers bijna 8% onder het slot van woensdag.

In een toelichting op de cijfers zegt Boskalis dat de divisie Offshore Energy, waarin het zware ladingvervoer is ondergebracht, afscheid neemt van de ‘low end’ van de markt: ‘De transportactiviteiten aan de onderkant van de markt zijn verder verslechterd en inmiddels fors verlieslatend.’ Volgens Boskalis glijdt dit segment meer en meer af naar een ‘commodity transportmarkt, die kampt met overcapaciteit, en niet past bij een positionering hoger in de transport- en installatiemarkt’.

Sloop

Uit het halfjaarbericht valt niet op te maken hoeveel schepen worden afgestoten en welk deel van de afboeking van bijna 400 miljoen daarop betrekking heeft. Duidelijk is wel dat het veruit het grootste deel moet zijn. Ook is niet duidelijk of de schepen op de tweedehands markt verkocht worden of naar de sloop gaan. Gezien de verwijzing naar overcapaciteit in de markt lijkt sloop van een deel van de schepen voor de hand te liggen.

Boskalis’ positie op de markt voor transport van (extreem) zware lading vloeit vooral voort uit de overname van Dockwise ruim vijf jaar geleden. Die exploiteerde een vloot van meer dan twintig schepen, waarvan een behoorlijk deel toen al flink op leeftijd was. Waarschijnlijk worden die nu afgestoten. De zware ladingvloot kende vorig jaar overigens nog een bezettingsgraad van 73%.

Dat percentage werd flink opgetrokken door de nieuwste generatie schepen (type 0 en 1), waarvan de ‘Vanguard’ (voorheen ‘Dockwise Vanguard’) met zijn hefvermogen van 117.000 ton het paradepaardje vormt. Deze klasse schepen scoorde een bezettingsgraad van bijna 100%.

Toekomst

In zijn outlook zegt Boskalis nu dat de winst dit jaar lager zal zijn dan vorig jaar, waar topman Peter Berdowksi evenaring van de winst over 2017 nog ‘een uitdaging’ noemde. De ‘geschoonde’ winst van 34 miljoen is minder dan de helft van de 75 miljoen die netto in de eerste helft van vorig jaar werd verdiend.

Volgens Berdowksi had het eerste jaarhelft twee gezichten. ‘De baggeractiviteiten en het hogere segment van de offshore energiemarkt boekten goede resultaten, maar aan de dienstenkant van de offshore, en met name de onderkant van de transportmarkt, was de pijn voelbaar. We hebben onze positie daar tegen het licht gehouden en besloten om dit verlieslatende marktsegment, dat geen uitzicht biedt op verbetering, volledig te verlaten.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement