SBM was jarenlang uitgesloten op de Braziliaanse markt als gevolg van het enorme corruptieschandaal, waarvoor het bedrijf honderden miljoenen aan boetes en schikkingen heeft betaald. Daarmee kwam het voortbestaan van de groep in het geding, aangezien de Braziliaanse offshore olie- en gaswinning met afstand het belangrijkste werkterrein van SBM is.

‘Nieuw tijdperk’

Topman Bruno Chabas spreekt in het persbericht met gevoel voor understatement van ‘een terugkeer naar een van de belangrijkste markten met een van onze belangrijkste klanten’. Hij voegt eraan toe dat met het binnenhalen van de opdracht ‘een nieuw tijdperk van groei is begonnen’. Het contract met Petrobras omvat de levering van de installatie en de exploitatie ervan voor een periode van 22,5 jaar.

Het gaat om de bouw van een zeer grote fpso (floating production storage and offloading) met een opslagcapaciteit van 1,4 miljoen vaten olie, ongeveer 200.000 ton. Het gevaarte moet 250.000 vaten olie en twaalf miljoen kubieke meter gas per dag kunnen produceren. SBM zegt niets over de waarde van de opdracht, maar de prijs van een eenheid van deze omvang ligt al snel in de buurt van een miljard dollar.

Contracten

De ‘Mero 2’, zoals het platform gaat heten, komt in het het zogenoemde Libra-blok van het Mero-veld in 2.000 meter diep water bijna 200 kilometer voor de kust van Brazilië. SBM levert de complete eenheid, dat wil zeggen de romp en alle technische installaties. Waar in het verleden vaak de romp van een oude tanker werd gebruikt, gaat het nu om een nieuwe romp, die gebouwd is volgens het eigen Fast4WardTM-ontwerp.

Uit het persbericht valt op te maken dat SBM opdracht heeft gegeven voor de bouw van drie van die rompen zonder definitieve leveringscontracten op zak te hebben. ‘Deze opdracht betekent dat twee van de drie Fast4WardTM-rompen die momenteel in aanbouw zijn, nu formeel zijn toegewezen aan projecten’, zegt het bedrijf.