De acquisitie volgt op een reeks van strategische overnames van DP World de laatste twaalf maanden. In februari van dit jaar legde het bedrijf nog 370 miljoen euro neer voor de Britse rederij P&O Ferries. Vorig jaar augustus werd de Deense shortsearederij Unifeeder voor 585 miljoen euro gekocht.

Via de koop van Topaz borduurt het bedrijf voort op de strategie om naast de overslag een breed pakket aan logistiek diensten aan de maritieme sector aan te bieden, zegt topman Sultan Ahmed Bin Sulayem van DP World. Daarbij wordt de terminaloperator met Topaz, een specialist in het leveren van logistieke diensten aan de olie- en gasindustrie, een speler in de mondiale energiesector.

Aanvulling

In de afgelopen jaren heeft de terminaloperator ‘selectief geïnvesteerd’ in onder meer rederijen met een hoge opbrengst, een consistente prestatie en een sterke klantenbasis, legt de topman uit. Hij voegt eraan toe dat de offshore-activiteiten van Topaz onder meer ‘een aanvulling’ zijn op de eerder overgenomen diensten van P&O Maritime Services (POMS), dat wereldwijd meer dan 300 schepen onderhoudt.

Topaz, dat net als DP World zetelt in de Verenigde Arabische Emiraten, beschikt over een gespecialiseerde vloot van 117 schepen. Volgens de topman van DP World levert de combinatie van Topaz en POMS straks meer efficiency en hogere inkomsten op. Daarnaast opent de overname van Topaz, dat onder meer actief is in de Kaspische Zee, voor DP World nieuwe markten voor transitolading in onder meer Azerbeidzjan, stelt hij.

Topaz beschikt verder over een orderportefeuille van 1,6 miljard dollar bij de oliemaatschappijen BP, ExxonMobil en Saudi Aramco.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement