Dat worden het vierde en vijfde exemplaar van het standaard-ontwerp dat het Nederlandse bedrijf sinds 2017 als basis gebruikt voor zogenoemde fpso’s (floating production, storage and offloading-vessel). Ze zijn besteld bij Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding and Offshore en China Merchants Industry Holdings (CMIH).

Geen eindgebruiker

Ze zijn nog niet gealloceerd, zoals SBM het noemt. Dat wil zeggen dat er nog geen overeenkomst is gesloten met een eindgebruiker. Voor de eerder bestelde drie standaard-rompen zijn die er inmiddels wel.

Het bedrijf is twee jaar geleden overgeschakeld op de bouw van nieuwe standaard-rompen, omdat het sneller en goedkoper is dan de traditionele methode, waarbij bestaande olietankers werden omgebouwd tot fpso.

ExxonMobil

De eerste is inmiddels door Waigaoqiao Shipbuilding afgebouwd tot de fpso ‘Liza Unity’, die door ExxonMobil wordt ingezet op het Liza-veld in het zogeheten Stabroek-blok voor de kust van Guyana.

Die heeft een productiecapaciteit van 220.000 vaten aardolie en ruim elf miljoen kubieke meter aardgas per dag. Alleen al de olie heeft een marktwaarde van zo’n half miljard dollar op jaarbasis.

Nóg vijf fpso’s

Afgelopen september meldde ExxonMobil zijn veertiende grote olievondst in het Stabroek-blok. Het Amerikaanse concern denkt zeker nóg vijf fpso’s nodig te hebben om alle ontdekte reserves in productie te brengen en verwacht er rond 2025 zo’n 750.000 vaten olie per dag te kunnen winnen.

Bekijk de video:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement