Ondanks de coronacrisis loopt het SeaMade-project op schema. Het windpark bestaat uit 58 Siemens-turbines met een capaciteit van 487 megawatt. Eind dit jaar is het windpark operationeel. Vanaf dat moment produceren de windturbines groene stroom.

Eerste onderdelen

In maart werden de eerste onderdelen van windpark SeaMade geleverd op de terminal van Rebo. Ondertussen liggen op de terminal wieken, gondels en gepre-assembleerde torens te wachten om geïnstalleerd te worden op het voorlopig laatst gegunde windpark in het Belgisch deel van de Noordzee.

Dankzij de lange poten van 84,2 meter, uitschuifbaar tot 106.8 meter, kan het op grote diepte werken. De capaciteit van de kraan is achthonderd ton. Per afvaart worden twee windturbines naar zee gebracht.

SeaMade

SeaMade is het achtste project in de Belgische Noordzee. Het is ontstaan uit een samenvoeging van Mermaid en Seastar, die als aparte projecten werden ontwikkeld. Het windpark bestaat daarom uit twee zones: de Seastar-zone en de Mermaid-zone. Driekwart van de aandelen is in handen van Otary, een groep van acht Belgische spelers in de offshore windindustrie, waaronder Deme.

Tekst loopt door onder foto.

Installatieschip Apollo Haven Oostende

Haven Oostende

De afgelopen tien jaar speelde de haven van Oostende een cruciale rol in het bouwen en onderhouden van de windparken in de Noordzee. Meer dan vijftig bedrijven kwamen zich in Oostende vestigen en dit leidde tot meer dan achthonderd banen.

Havenvoorzitter Charlotte Verkeyn zegt dat vanaf nu ook de Rebo-terminal voor andere industriële activiteiten ingezet kan worden. ‘Door de unieke ligging langs één van de drukst bevaren zeeroutes en de aanwezige infrastructuur is de terminal uiterst geschikt om zware lasten te behandelen. Via marktverbreding naar projectlading én decommissioning van offshore windturbines en olie- en gasstructuren willen we de continuïteit van de terminal waarborgen.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement