Volgens Liz Burdock van het Business Network for Offshore Wind heeft het Amerikaanse electoraat gestemd voor een toekomst die is gericht op klimaatveranderingsoplossingen en nieuwe contacten op het internationale toneel. ‘De verkiezing van Joe Biden is het begin van substantiële groei voor de offshorewind-sector’, aldus Burdock.

Belangengroep

Volgens de American Wind Energy Association, de grootste belangengroep voor windenergie van het land, hebben offshorewind-ontwikkelaars plannen de komende zes jaar voor ruim negen Gigawatt aan productiecapaciteit te installeren. Dat levert volgens de organisatie 83.000 nieuwe banen op en 25 miljard dollar aan jaarlijkse investeringen.

Het klimaatactieplan van Biden roept op tot een 100% schone energie-economie en netto-nulemissies tegen 2050. Dit betekent een hernieuwde focus op hernieuwbare energie. Biden heeft al laten weten dat hij opnieuw wil toetreden tot het Akkoord van Parijs over klimaatverandering.

De Amerikaanse offshorewind-sector staat nog in de kinderschoenen. Eind september nam het Huis van Afgevaardigden een voorstel aan om de beperkingen die voor de traditionele offshoresector gelden ook toe te passen op offshore windenergie. Dart betekent dat in beginsel alleen Amerikaanse bedrijven voor de ontwikkeling van windparken in aanmerking komen en dat buitenlandse spelers buitenspel worden gezet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement