Volgens Vestas leidt de introductie van de zogenoemde V236-15.0 MW-turbine tot een verdere verlaging van de bouwkosten van windparken op zee omdat er voor hetzelfde vermogen minder turbines nodig zijn. Zo zijn er voor een gemiddeld windpark van 900 megawatt straks 34 minder turbines nodig in vergelijking met Vestas’ huidige standaardmodel van 9,5 megawatt.

Diameter

Het getal 236 weerspiegelt de diameter van het rotorveld dat de bladen ‘vegen’ en levert een oppervlakte op van 43.000 vierkante meter, zo’n zes voetbalvelden. De grootste windturbine op dit moment is het prototype van de Haliade-X van GE Renewable Energy, dat op de Maasvlakte staat. Die levert tot 14 megawatt aan elektrisch vermogen.

Volgens het beursgenoteerde bedrijf, dat zich nadrukkelijk als marktleider profileert, wordt het eerste prototype over twee jaar geïnstalleerd en kan de serieproductie in 2024 beginnen. Het gevaarte krijgt, afhankelijk van de locatie, een tiphoogte van zo’n 260 meter en bladen van 115 meter.