Basf koopt 49,5% windpark HKZ om productie te vergroenen

300 miljoen

Chemiegigant Basf koopt 49,5% van de aandelen van Vattenfall in het grootste Nederlandse offshore windpark in aanbouw, Hollandse Kust Zuid (HKZ).

De Duitse groep betaalt 300 miljoen euro voor de aandelen, wat is gebaseerd op de huidige status van het project. Daarnaast steekt Basf 1,3 miljard in de aanleg van het windpark, die volgende maand van start gaat. Het moet over twee jaar klaar zijn en krijgt een vermogen van anderhalf megawatt, even veel als een grote kolencentrale.

Vergroenen

De Duitsers stappen in het park om hun eigen productieproces te vergroenen. Een belangrijk deel van de stroom gaat naar het productiecomplex in de Antwerpse haven, de op een na grootste vestiging van het bedrijf wereldwijd. Daarnaast is een ‘een significant deel’ gereserveerd voor de Nederlandse klanten van Vattenfall.

Basf zegt op koers te liggen om zijn uitstoot van broeikasgassen in 2030 met een kwart te hebben verlaagd en om in 2050 emissieloos te zijn. De groep verwacht na 2030 waterstof te gaan produceren en zijn krakers elektrisch in plaats van met stookolie te verwarmen. Daar is veel stroom voor nodig en het concern verwacht dat offshore wind daar een grote rol in gaat spelen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Basf koopt 49,5% windpark HKZ om productie te vergroenen | NT

Basf koopt 49,5% windpark HKZ om productie te vergroenen

300 miljoen

Chemiegigant Basf koopt 49,5% van de aandelen van Vattenfall in het grootste Nederlandse offshore windpark in aanbouw, Hollandse Kust Zuid (HKZ).

De Duitse groep betaalt 300 miljoen euro voor de aandelen, wat is gebaseerd op de huidige status van het project. Daarnaast steekt Basf 1,3 miljard in de aanleg van het windpark, die volgende maand van start gaat. Het moet over twee jaar klaar zijn en krijgt een vermogen van anderhalf megawatt, even veel als een grote kolencentrale.

Vergroenen

De Duitsers stappen in het park om hun eigen productieproces te vergroenen. Een belangrijk deel van de stroom gaat naar het productiecomplex in de Antwerpse haven, de op een na grootste vestiging van het bedrijf wereldwijd. Daarnaast is een ‘een significant deel’ gereserveerd voor de Nederlandse klanten van Vattenfall.

Basf zegt op koers te liggen om zijn uitstoot van broeikasgassen in 2030 met een kwart te hebben verlaagd en om in 2050 emissieloos te zijn. De groep verwacht na 2030 waterstof te gaan produceren en zijn krakers elektrisch in plaats van met stookolie te verwarmen. Daar is veel stroom voor nodig en het concern verwacht dat offshore wind daar een grote rol in gaat spelen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement