De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door een Amerikaanse rechtbank. Die houdt toezicht op het offshore-bedrijf, dat al sinds februari dit jaar in surseance verkeert. Het bedrag van vijf miljard dollar vertegenwoordigt zo’n 60% van de totale schuldenberg van de groep.

Volgens het bedrijf biedt de deal ‘een duidelijk pad om de balans te herstructureren met  steun van de meerderheid van de belangrijkste kredietverstrekkers’. Die hebben er ook mee ingestemd om voor 650 miljoen dollar aan vers kapitaal beschikbaar te stellen.

Val olieprijs

Seadrill is met een vloot van zo’n 45 booreenheden één van ‘s werelds grootste offshorebedrijven. Het bedrijf kwam zwaar in de problemen door de val van de olieprijs nadat de vloot in de tweede helft van de jaren 2010 juist sterk was uitgebreid.

Het statutair op Bermuda gevestigde bedrijf  is daarmee slechts een van een reeks offshore booroperators die kolossale verliezen lijden door de ineengestorte markt. Een week geleden meldde persbureau Bloomberg dat concurrenten als Transocean, Dolphin Drilling en Noble delen van het bedrijf willen overnemen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement