Het was de eerste keer dat het bedrijf zo’n operatie uitvoerde met de ‘PS’, die vooral is gebouwd voor het opruimen van oude olie- en gasplatforms. Topman Edward Heerema zegt in een verklaring dat de operatie de veelzijdigheid van het schip en de toegevoegde waarde van zijn bedrijf in de energietransitie aantoont.

Het transformatorstation heeft een capaciteit van 700 megawatt en vormt daarmee het hart van het nieuwe windpark, dat in 2023 in productie moet komen. Het bijna 4000 ton wegende gevaarte is in Dubai gebouwd en door hijsbedrijf Mammoet per zware ladingschip naar Nederland gedirigeerd.

In het eerste kwartaal van het komende jaar moet een tweede identiek exemplaar geplaatst worden, waarmee het vermogen van het windpark op 1,4 gigawatt komt. Dat komt overeen met het stroomgebruik van twee miljoen huishoudens. Het park ligt net buiten de twaalfmijlszone op ongeveer achttien kilometer van de kust tussen Den Haag en Zandvoort.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement