Bouw wind installatieschepen piekt

2,5 miljard dollar

De offshore windsector had aan het eind van vorig jaar zeventien nieuwe installatieschepen is bestelling, veruit het hoogste aantal ooit.

Van Oord - installatieschip Svanen

Volgens het Londense Clarkson Research, die dit meldt, heeft die orderportefeuille een waarde van 2,5 miljard dollar. Naast de vaste orders namen de installatiebedrijven opties op de bouw van nog eens negen zogenoemde wind turbine installation vessels (wtiv’s).

Transfer vessels

Het afgelopen jaar werd voor meer dan vier miljard dollar aan vaartuigen voor de bouw en onderhoud van windparken op zee in gebruik genomen. In dat cijfer zitten onder meer ook werkschepen die de windparken onderhouden en crew transfer vessels voor het halen en brengen van technisch personeel.

Volgens Clarkson omvat de wereldwijde vloot van schepen in de offshore windsector nu bijna 1100 schepen. De sector heeft een goed jaar achter de rug met een gemiddelde bezettingsgraad van 83%, zes procentpunt meer dan in 2020.

Vooral de toenemende vraag uit China droeg daaraan bij. Dat leidde ertoe dat de huurprijzen van wtiv’s in de loop van het jaar fors opliepen. Volgens Clarkson stegen die in Europa met gemiddeld 18% en in de regio voor de Zuid-Chinese kust zelfs met een factor vier.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Bouw wind installatieschepen piekt | NT

Bouw wind installatieschepen piekt

2,5 miljard dollar

De offshore windsector had aan het eind van vorig jaar zeventien nieuwe installatieschepen is bestelling, veruit het hoogste aantal ooit.

Van Oord - installatieschip Svanen

Volgens het Londense Clarkson Research, die dit meldt, heeft die orderportefeuille een waarde van 2,5 miljard dollar. Naast de vaste orders namen de installatiebedrijven opties op de bouw van nog eens negen zogenoemde wind turbine installation vessels (wtiv’s).

Transfer vessels

Het afgelopen jaar werd voor meer dan vier miljard dollar aan vaartuigen voor de bouw en onderhoud van windparken op zee in gebruik genomen. In dat cijfer zitten onder meer ook werkschepen die de windparken onderhouden en crew transfer vessels voor het halen en brengen van technisch personeel.

Volgens Clarkson omvat de wereldwijde vloot van schepen in de offshore windsector nu bijna 1100 schepen. De sector heeft een goed jaar achter de rug met een gemiddelde bezettingsgraad van 83%, zes procentpunt meer dan in 2020.

Vooral de toenemende vraag uit China droeg daaraan bij. Dat leidde ertoe dat de huurprijzen van wtiv’s in de loop van het jaar fors opliepen. Volgens Clarkson stegen die in Europa met gemiddeld 18% en in de regio voor de Zuid-Chinese kust zelfs met een factor vier.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement