De initiatiefnemer voor deze windparken is Empire Offshore Wind, een joint venture tussen het Noorse Equinor en het Britse BP. Samen hebben de kabels een lengte van meer dan 350 km. Deme zal de installatiewerkzaamheden in twee fases uitvoeren. Het beschikt hiervoor al over het kabelinstallatieschip Living Stone. Die krijgt nog in het eerste kwartaal van 2023 het gezelschap van een tweede kabelinstallatieschip, Viking Neptun. Beide schepen beschikken over DP3, het meest uitgebreide dieppositioneringssysteem dat momenteel op de markt is.

De waarde van het contract ligt tussen 150 en 300 miljoen euro. Empire Wind 1 en 2 worden opgetrokken op ongeveer 30 tot 50 kilometer van de kustlijn. Ze zullen een totaal geïnstalleerd vermogen hebben van meer dan 2 Gigawatt. Ter vergelijking: dit is – mits constant gunstige wind – ongeveer zoveel als de twee grootste Belgische kernreactoren (Doel 4 en Tihange 3) samen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement