Scheepvaart Schelde moet wijken voor vertrek Baltic Eagle

gigantisch windenergieplatform

Vanuit de Antwerpse deelgemeente in Hoboken is The Baltic Eagle over de Schelde vertrokken naar de Duitse economische zone in de Oostzee. Al het andere scheepvaartverkeer op de Schelde moet wijken tot het gigantische windenergieplatform is gepasseerd.

De Baltic Eagle in aanbouw november 2022. Foto: DAVID PINTENS / BELGA / AFP

The Baltic Eagle is 50 meter hoog, 30 meter breed en 4.550 ton zwaar. Het moet de elektriciteit, geproduceerd door windturbines in het Duitse deel van de zee, bundelen. 40% van alle windenergieplatformen wereldwijd wordt in Hoboken gebouwd door Equans.

The Baltic Eagle zal zes à zeven dagen onderweg zijn. Door zijn gewicht kon het ponton waarop hij is geplaatst alleen bij vloed afvaren en konden ander schepen zolang geen gebruik maken van de diepe vaargeul in de Schelde. In de Oostzee wordt de Baltic Eagle op een funderingspaal geplaatst en met een onderzeese stroomkabel naar Lubmin verbonden met het Duitse stroomnet. In de regio Lubmin is de Duitse stroomnetinfrastructuur stevig uitgebouwd. Hier stond ooit de grootste nucleaire installatie van de DDR.

Het nieuwe windpark, dat wordt ontwikkeld door het Spaanse Iberdrola, zou tegen einde 2024 volledig operationeel moeten zijn. Het krijgt een vermogen van 476 Megawatt, dat is iets minder dan de helft van Doel 4, de krachtigste kernreactor van België, waar het ponton vandaag voorbijvaart.

Scheepvaart Schelde moet wijken voor vertrek Baltic Eagle | NT

Scheepvaart Schelde moet wijken voor vertrek Baltic Eagle

gigantisch windenergieplatform

Vanuit de Antwerpse deelgemeente in Hoboken is The Baltic Eagle over de Schelde vertrokken naar de Duitse economische zone in de Oostzee. Al het andere scheepvaartverkeer op de Schelde moet wijken tot het gigantische windenergieplatform is gepasseerd.

De Baltic Eagle in aanbouw november 2022. Foto: DAVID PINTENS / BELGA / AFP

The Baltic Eagle is 50 meter hoog, 30 meter breed en 4.550 ton zwaar. Het moet de elektriciteit, geproduceerd door windturbines in het Duitse deel van de zee, bundelen. 40% van alle windenergieplatformen wereldwijd wordt in Hoboken gebouwd door Equans.

The Baltic Eagle zal zes à zeven dagen onderweg zijn. Door zijn gewicht kon het ponton waarop hij is geplaatst alleen bij vloed afvaren en konden ander schepen zolang geen gebruik maken van de diepe vaargeul in de Schelde. In de Oostzee wordt de Baltic Eagle op een funderingspaal geplaatst en met een onderzeese stroomkabel naar Lubmin verbonden met het Duitse stroomnet. In de regio Lubmin is de Duitse stroomnetinfrastructuur stevig uitgebouwd. Hier stond ooit de grootste nucleaire installatie van de DDR.

Het nieuwe windpark, dat wordt ontwikkeld door het Spaanse Iberdrola, zou tegen einde 2024 volledig operationeel moeten zijn. Het krijgt een vermogen van 476 Megawatt, dat is iets minder dan de helft van Doel 4, de krachtigste kernreactor van België, waar het ponton vandaag voorbijvaart.