Daarmee komt een eind aan een jarenlange zoektocht naar een nieuwe eigenaar voor Maersk Supply Service (MSS). De offshore-bevoorrader heeft zware verliezen geleden sinds de ineenstorting van de olieprijs in 2014 en heeft jarenlang tevergeefs in de etalage gestaan.

De verkoop komt op een moment dat de offshoresector eindelijk weer in de lift zit. Maersk heeft sinds 2016 bijna tweeënhalf miljard dollar boekwaarde op het bedrijf afgeschreven. Volgens Maersk is de overnamesom gebaseerd op een taxatie van DNB Bank ASA en komt die overeen met ruim 27 keer de operationele winst (ebitda) van 2022.

A. P. Moller Holding heeft 41,5% van de aandelen Maersk in handen, maar vertegenwoordigt 51,5 procent van het totale stemrecht. Opmerkelijk is de rol van Robert Mærsk Uggla, vijfde generatie nakomeling van oprichter Peter Maersk Møller. Hij is zowel voorzitter van de raad van commissarissen van de Maersk-groep als ceo van A. P. Moller Holding.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement