De Britse premier is feitelijk met lege handen weer naar Londen teruggekeerd. De Duitse bondskanselier, Angela Merkel, gaf hem in overweging binnen nu en dertig dagen de uittredingsregeling met de Europese Unie rond te maken.

Daarvan zal een ‘backstop’, een voorlopige soepele grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek, deel uitmaken, conform wat al was afgesproken met Theresa May, de voorganger van Johnson.

De Franse president, Emmanuel Macron, heeft er, toen Johnson eenmaal in Parijs was gearriveerd, aan toegevoegd dat er wat hem betreft niets verandert aan het met May overeengekomen, maar al drie keer door het Lagerhuis verworpen Brexit-plan.

De drie opties van Londen

Johnson heeft nu de volgende opties: hij brengt dat plan-May nog eens in stemming, zwaar tegen zijn eigen zin. Hij gaat in op het voorstel van een volledige douane-unie met de EU, waarvoor hij misschien een kleine meerderheid bijeen kan brengen.

Of hij stevent keihard af op de eerste november, waarop het VK voor de EU een ‘derde land’ wordt en de grenzen met onder meer Ierland en het Europese continent dichtgaan. Dat betekent hoe dan ook dat grensverkeer meer formaliteiten meebrengt en om te beginnen invoertarieven.