Daarmee zit de scheepvaart op het niveau van twaalf maanden geleden, toen de index op 98,95 stond. De havens krijgen het drukker nu de Europese economie in de lift naar boven zit. Vertrouwen in de economie hebben ook inkoopmanagers bij grote bedrijven, zo blijkt uit het jongste onderzoek van Markit.

De binnenvaart blijft aanhoudend sterk presteren. De deelindex voor deze modaliteit staat al maandenlang ruim boven de 100, een stand die in voorgaande jaren maar zeer zelden werd bereikt. Afgelopen week steeg deze index nog anderhalf punt naar 108,76. Twaalf maanden geleden was dat 93,63.

Ook het wegvervoer draait veel beter dan in voorgaande jaren. De index hiervoor kwam uit op 89,51. Een jaar geleden rond deze tijd was dat 81,07, ruim acht punten minder. Twee jaar geleden stond de index wegvervoer op 76,52.

De Transportindex is een initiatief van Nieuwsblad Transport, Koninklijke Dirkzwager, Nationale Databank Wegverkeersgegevens, Panteia NEA en Wolters Kluwer Teleroute.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement