Wereldwijd werd verwacht dat dat na de Verenigde Staten en Europa ook China wel groen licht zou geven. De drie deelnemers Maersk Line, MSC en CMA CGM wilden komende herfst van start gaan. Maar vandaag maakte de Chinese regering anders bekend. Volgens het Chinese Ministerie van Handel veroorzaakt de samenwerking te grote concurrentie voor de Aziatische markt.
Maersk heeft daarop bekendgemaakt dat de P3-partners de beslissing van de Chinese overheid respecteren en dat de samenwerking zoals die gepland was in zijn volledigheid niet doorgaat en dat de voorbereidende werkzaamheden zijn gestaakt.
‘We hebben binnen Maersk Line hard gewerkt aan de samenwerking en de Chinese goedkeuring ervan, dus vanzelfsprekend zijn wij teleurgesteld. P3 zou Maersk Line hebben voorzien van een efficienter netwerk en een beter product voor onze klanten’, zegt Vincent Clerc, Chief Trade and Marketing Officer bij Maersk Line in een verklaring.
De beslissing komt als een verrassing, zegt Clerc. ‘De betrokken partijen hebben hard gewerkt om te voldoen aan alle regelgeving. P3 zou ons in staat hebben gesteld om verder kostenbesparingen door te voeren en CO2/emissies terug te dringen en ons diensten voor onze klanten te verbeteren.’ Volgens Maersk zal het niet doorgaan van de samenwerking geen invloed hebben op de verwachte resultaten van de rederij over 2014.
Havenbedrijf Rotterdam wilde niet ingaan over de mogelijke gevolgen voor de Rotterdamse haven, de grootste van Europa, van het niet doorgaan van de samenwerking. ‘Dat zou koffiedikkijkerij zijn’, zei een woordvoerder.
EVO en de European Shippers’ Council (ESC), de Europese koepelorganisatie van verladers, maakten zich zorgen over de voorgenomen samenwerking. Op de trans-Atlantische verbindingen zou deze zogenoemde P3-alliantie bijvoorbeeld een marktaandeel van 44% verkrijgen. Volgens EVO evenals de ESC moet de keuzevrijheid van verladers voorop blijven staan. Individuele rederijen moeten zich volgens de verladers blijven onderscheiden op prijs, service en vaarroutes.
Alle artikelen over P3 vindt u op onze speciale pagina. Klik hier.
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af
Bent u al abonnee?
Idd goed nieuws. Dat P3 project zou de grote rederijen teveel macht gegeven hebben. Zo zouden ze hun prijzen op elkaar afstemmen (wat illegaal is) waardoor ze de prijs kunstmatig hoog kunnen houden en zelf kosten besparen (minder werknemers, minder schepen, …). Hierdoor krijgen de grote bonzen gewoon meer geld in eigen zak.
Ook super goed nieuws voor Zeebrugge!
Blijven hierdoor werkelijk zoveel (hoeveel) banen behouden?
Hoewel Rotterdam een flink aantal minder aanlopen zou krijgen, betekent dat niet direct dat er minder overgeslagen zou worden. Niet ondenkbaar is verder dat bepaalde klanten van de P3 zouden overstappen naar de G6 of CKYH alliantie om de handel in Rotterdam te lossen i.p.v. Antwerpen.
Om banen te behouden en extra te genereren is het ook mogelijk om bepaalde tarieven te verlagen (inspecties, havengelden). Denk dat dat meer oplevert.
Logische vraag, Joop. Hou ons in de gaten, we blijven het volgen. Maar dat is nu nog niet bekend.
En de G6?
Dit is heel goed nieuws hierdoor blijven heel veel banen behouden.