Onderzoeker ontwikkelt slim waarschuwingssysteem voor koelcontainers

Innovatie

Een Deense onderzoeker en het bedrijf Lodam komen met een systeem dat aangeeft of een koelcontainer aan reparatie toe is. Op die manier is te voorkomen dat goederen in gekoelde containers gaan rotten.

De haven inlopen met aan boord een koelcontainer vol rottend voedsel omdat de container een defect heeft. Dit scenario is te vermijden met een systeem ontwikkeld door Rasmus Lundgaard Christensen van het Institute for Electronic Systems van de Universiteit van Aalborg in samenwerking met het Deense bedrijf Lodam.

Lodam produceert besturingssystemen voor koeleenheden aan boord en heeft al koeleenheden geïnstalleerd met een simkaart en een systeem dat fouten registreert. Wat nieuw is, is dat het onderzoek van Lundgaard Christensen gegevens uit bestaande systemen combineert. Door de verschillende indicatoren te vergelijken, zijn afwijkingen te zien en dus vast te stellen dat een container niet naar behoren werkt.

Het kan bijvoorbeeld gaan om een compressor die in plaats van gas vloeistof begint te comprimeren. Het systeem detecteert dit soort defecten onmiddellijk.

‘We weten dat als een compressor dit doet, het een kwestie van tijd is voordat hij kapot gaat. Met die kennis kun je de container in de volgende haven repareren en vermijd je de situatie waarin waardevolle vracht verloren gaat’, aldus Lundgaard Christensen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Onderzoeker ontwikkelt slim waarschuwingssysteem voor koelcontainers | NT

Onderzoeker ontwikkelt slim waarschuwingssysteem voor koelcontainers

Innovatie

Een Deense onderzoeker en het bedrijf Lodam komen met een systeem dat aangeeft of een koelcontainer aan reparatie toe is. Op die manier is te voorkomen dat goederen in gekoelde containers gaan rotten.

De haven inlopen met aan boord een koelcontainer vol rottend voedsel omdat de container een defect heeft. Dit scenario is te vermijden met een systeem ontwikkeld door Rasmus Lundgaard Christensen van het Institute for Electronic Systems van de Universiteit van Aalborg in samenwerking met het Deense bedrijf Lodam.

Lodam produceert besturingssystemen voor koeleenheden aan boord en heeft al koeleenheden geïnstalleerd met een simkaart en een systeem dat fouten registreert. Wat nieuw is, is dat het onderzoek van Lundgaard Christensen gegevens uit bestaande systemen combineert. Door de verschillende indicatoren te vergelijken, zijn afwijkingen te zien en dus vast te stellen dat een container niet naar behoren werkt.

Het kan bijvoorbeeld gaan om een compressor die in plaats van gas vloeistof begint te comprimeren. Het systeem detecteert dit soort defecten onmiddellijk.

‘We weten dat als een compressor dit doet, het een kwestie van tijd is voordat hij kapot gaat. Met die kennis kun je de container in de volgende haven repareren en vermijd je de situatie waarin waardevolle vracht verloren gaat’, aldus Lundgaard Christensen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement