Verlies aannemers op nieuwe sluis bij IJmuiden loopt verder op

bouwkosten

Aannemer BAM ondervindt een nieuwe tegenvaller bij de bouw van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden. Deze keer gaat het om een kleine vier miljoen euro aan extra kosten.

Daarmee loopt het verlies van OpenIJ, het gezamenlijke bouwconsortium met VolkerWessels, op tot 210 miljoen euro. BAM meldt de nieuwe tegenvaller zonder verdere toelichting in het kwartaalbericht. De bouwkosten van wat ‘s werelds grootste zeesluis wordt, vallen veel hoger uit dan de aannemers vooraf hadden becijferd.

De enorme caissons waar de sluisdeuren in en uit zullen rollen, bleken veel te licht ontworpen te zijn. De aannemers zijn zelf verantwoordelijk voor die ontwerpfout en kunnen de rekening voor het extra werk niet indienen bij de opdrachtgever, Rijkswaterstaat.

Drie jaar later

Die lijdt overigens ook schade doordat de nieuwe sluis drie jaar later wordt opgeleverd dan gepland. BAM-topman Rob van Wingerden zegt in het kwartaalbericht dat de voorbereidingen voor het afzinken van het tweede caisson in de tweede helft van het jaar op koers liggen.

Onder meer door de nieuwe reservering van 3,8 miljoen voor de bouw van de sluis viel het resultaat van het eerste kwartaal van het jaar met 16,8 miljoen euro aanzienlijk lager uit dan de 23,7 miljoen van het eerste kwartaal van vorig jaar. De omzet nam ten opzichte van vorig jaar met 11% toe tot 1,59 miljard euro. De orderportefeuille stond aan het eind van het kwartaal op 12,8 miljard euro, 700 miljoen meer dan een jaar eerder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Verlies aannemers op nieuwe sluis bij IJmuiden loopt verder op | NT

Verlies aannemers op nieuwe sluis bij IJmuiden loopt verder op

bouwkosten

Aannemer BAM ondervindt een nieuwe tegenvaller bij de bouw van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden. Deze keer gaat het om een kleine vier miljoen euro aan extra kosten.

Daarmee loopt het verlies van OpenIJ, het gezamenlijke bouwconsortium met VolkerWessels, op tot 210 miljoen euro. BAM meldt de nieuwe tegenvaller zonder verdere toelichting in het kwartaalbericht. De bouwkosten van wat ‘s werelds grootste zeesluis wordt, vallen veel hoger uit dan de aannemers vooraf hadden becijferd.

De enorme caissons waar de sluisdeuren in en uit zullen rollen, bleken veel te licht ontworpen te zijn. De aannemers zijn zelf verantwoordelijk voor die ontwerpfout en kunnen de rekening voor het extra werk niet indienen bij de opdrachtgever, Rijkswaterstaat.

Drie jaar later

Die lijdt overigens ook schade doordat de nieuwe sluis drie jaar later wordt opgeleverd dan gepland. BAM-topman Rob van Wingerden zegt in het kwartaalbericht dat de voorbereidingen voor het afzinken van het tweede caisson in de tweede helft van het jaar op koers liggen.

Onder meer door de nieuwe reservering van 3,8 miljoen voor de bouw van de sluis viel het resultaat van het eerste kwartaal van het jaar met 16,8 miljoen euro aanzienlijk lager uit dan de 23,7 miljoen van het eerste kwartaal van vorig jaar. De omzet nam ten opzichte van vorig jaar met 11% toe tot 1,59 miljard euro. De orderportefeuille stond aan het eind van het kwartaal op 12,8 miljard euro, 700 miljoen meer dan een jaar eerder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement