Groot corruptieonderzoek leidt tot invallen bij Maersk in Brazilië

Smeergeld

De Braziliaanse politie heeft woensdag invallen gedaan in kantoren van Maersk in Rio de Janeiro en São Paulo in verband met een omvangrijk corruptieonderzoek. Dat heeft de Deense rederij bevestigd.

Maersk wordt beschuldigd van het betalen van tenminste 3,4 miljoen dollar aan steekpenningen om lucratieve scheepvaartcontracten te krijgen van het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras. Volgens Braziliaanse media gaat het om een tiental contracten ter waarde van honderd miljoen dollar.

‘Het onderzoek richt zich op de verstrekking van voorkennis ten behoeve van concurrentievoordelen in ruil voor het betalen van steekpenningen aan werknemers van Petrobras’, aldus de Braziliaanse justitie.

Operatie Wasstraat

Petrobras ligt al jaren onder vuur vanwege een enorm omkopingsschandaal, waarbij diverse bedrijven smeergeld betaalden in ruil voor opdrachten. Het onderzoek naar de corruptieaffaire, genaamd operatie Wasstraat, heeft al tot veroordelingen van meer dan honderdvijftig prominente politici en zakenlieden geleid, onder wie oud-president Lula da Silva.

Ook de Nederlandse maritiem dienstverlener SBM Offshore was betrokken bij de smeergeldaffaire en schikte voor honderden miljoenen om rechtsvervolging te voorkomen.

Maersk wil niet inhoudelijk op de zaak reageren en heeft via een persverklaring laten weten volledig mee te werken met het onderzoek.

Groot corruptieonderzoek leidt tot invallen bij Maersk in Brazilië | NT

Groot corruptieonderzoek leidt tot invallen bij Maersk in Brazilië

Smeergeld

De Braziliaanse politie heeft woensdag invallen gedaan in kantoren van Maersk in Rio de Janeiro en São Paulo in verband met een omvangrijk corruptieonderzoek. Dat heeft de Deense rederij bevestigd.

Maersk wordt beschuldigd van het betalen van tenminste 3,4 miljoen dollar aan steekpenningen om lucratieve scheepvaartcontracten te krijgen van het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras. Volgens Braziliaanse media gaat het om een tiental contracten ter waarde van honderd miljoen dollar.

‘Het onderzoek richt zich op de verstrekking van voorkennis ten behoeve van concurrentievoordelen in ruil voor het betalen van steekpenningen aan werknemers van Petrobras’, aldus de Braziliaanse justitie.

Operatie Wasstraat

Petrobras ligt al jaren onder vuur vanwege een enorm omkopingsschandaal, waarbij diverse bedrijven smeergeld betaalden in ruil voor opdrachten. Het onderzoek naar de corruptieaffaire, genaamd operatie Wasstraat, heeft al tot veroordelingen van meer dan honderdvijftig prominente politici en zakenlieden geleid, onder wie oud-president Lula da Silva.

Ook de Nederlandse maritiem dienstverlener SBM Offshore was betrokken bij de smeergeldaffaire en schikte voor honderden miljoenen om rechtsvervolging te voorkomen.

Maersk wil niet inhoudelijk op de zaak reageren en heeft via een persverklaring laten weten volledig mee te werken met het onderzoek.