In de korte film, die mede tot stand is gekomen met geld van de Lloyd’s Register Foundation, houden onderzoekers van SIRC interviews met diverse opvarenden. Die schetsen een beeld dat in sommige havens smeergeld moet worden betaald voor bepaalde diensten.

‘Er zijn havens waar sigaretten en alcohol zo belangrijk zijn dat de loodsboot soms weigert langszij te gaan liggen, tenzij er iemand op het dek staat te zwaaien met een paar sloffen sigaretten’, vertelt een van de geïnterviewden. ‘We voelen ons machteloos. Het is erg vernederend en veroorzaakt veel stress, omdat je niet weet wat je te wachten staat.’

Diefstal

De onderzoekers hebben ook gevallen gehoord waarbij belangrijke veiligheidsapparatuur aan boord wordt aangetast door diefstal van koperen fittingen. ‘Van bepaalde havens weten wij dat er veel wordt gestolen. Voordat we daar aankomen, verwijderen wij zelf alle fittingen’, zegt een opvarende.

‘Ons onderzoek geeft inzicht met welke provocaties zeevarenden te maken krijgen’, zegt onderzoeksleider professor Helen Sampson van het SIRC. ‘We hebben meldingen gekregen over havenambtenaren die contant geld en geschenken eisen voor bepaalde diensten, diefstal van apparatuur tot fraude met bunkeren.’

Angst

‘Het is moeilijk om weerstand te bieden tegen dergelijke praktijken’, vervolgt Sampson. ‘Bij de bemanning leeft de angst dat zij van hun werkgever de schuld krijgen bij mogelijk oponthoud wanneer ze niet aan de eisen van het havenpersoneel willen voldoen. Het komt dus geregeld voor dat de crew uit de corrupte havenlui eigen zak betaald of welzijnsfondsen aanbreken die eigenlijk zijn bedoeld voor recreatie aan boord.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement