Zuid-Korea en Taiwan hebben de afgelopen maand forse staatssteunpakketten aan hun containerrederijen beloofd. Woensdag bleek dat de Franse regering ook een garantie heeft verstrekt op het merendeel van een lening van in totaal ongeveer een miljard euro aan de Franse container carrier CMA CGM.

Voor Maersk-topman Søren Skou reden genoeg om fel uit te halen naar zijn concurrenten. Hij noemde het ‘volstrekt onaanvaardbaar’ en roept de Europese Commissie op een procedure te beginnen.

Geen grote fan

In een interview met ShippingWatch is de ceo van Hapag-Lloyd minder kritisch dan zijn conculega op de overheidssteun die aan rederijen wordt gegund. Habben Jansen is ‘geen grote fan’ van staatssteun, maar hij denkt ook niet dat dit het moment is om landen te bekritiseren omdat ze industrieën helpen die in zwaar weer zitten.

‘Ik keur het af als overheden bedrijven structureel ondersteunen, omdat het oneerlijke concurrentie veroorzaakt. Maar ik geloof ook dat we ons vandaag de dag niet in een normale situatie bevinden, en dat er veel industrieën zijn die alleen overeind blijven omdat hun regeringen bereid zijn hen te steunen. In een dergelijke situatie moet je een beetje voorzichtig zijn met het trekken van conclusies’, aldus Habben Jansen.

Verrast

Tot dusver waren het voornamelijk de Aziatische landen die financiële hulp verlenen aan rederijen. Dat nu ook de Franse overheid garant staat voor een lening van CMA CGM heeft Habben Jansen verrast.

‘Ik had het niet verwacht. Maar zoals ik al zei, bevinden we ons momenteel in een bijzondere situatie. Als in dat kader regeringen bijspringen in de vorm van garanties, kan ik daar wel enige sympathie voor opbrengen.’

Aandelenaankoop

Zuid-Korea maakte vorige maand een miljard dollar vrij voor directe ondersteuning van de scheepvaartsector. Daarnaast namen twee staatsbedrijven voor 400 miljoen dollar aan leningen aan HMM over, die op korte termijn afgelost moesten worden.

Vorige week woensdag maakte Taiwan bekend containerrederij Yang Ming middels een aandelenkoop een kapitaalinjectie te hebben gegeven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement