De Verenigde Staten kondigden de sancties in december al aan, maar hadden toegezegd een overgangsperiode van 180 dagen te zullen hanteren om exporteurs van humanitaire goederen naar Iran tijd te geven om alternatieve transportmogelijkheden te vinden.

De termijn van dat ‘edelmoedige uitstel’ is nu voorbij, aldus Pompeo. Regeringen, bedrijven en personen die nu nog zaken doen met IRISL en E-Sail lopen volgens de buitenlandminister het risico eveneens te worden getroffen door de Amerikaanse ‘WMD sanctions’. WMD staat voor ‘weapons of mass destruction’.

Militaire programma’s

Pompeo stelt dat IRISL ‘herhaaldelijk goederen heeft vervoerd die in verband staan met Iran’s ballistische raketten- en militaire programma’s’. De minister deed een ‘dringend beroep’ op de maritieme sector en op regeringen om de actuele gangen van de scheepvaartonderneming na te gaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement