Een maand geleden was de indexwaarde nog rond de 1500 punten. Vier jaar geleden, toen de containerrederijen barre tijden beleefden en genoegen moesten nemen met veel lagere tarieven, lag de waarde net boven 400 punten.

Afgelopen week was alleen de stijging in de Europa-trade al meer dan dat. Het containervervoer tussen Shanghai en Europese bestemmingen, dat de SCFI voor 20% bepaalt, groeide met 447 punten naar een totaal van 2.091 punten.

De gekte tussen Shanghai en de Amerikaanse westkust, de route waarop de tarieven eerder in de herfst de pan uitrezen, lijkt juist wat te luwen. De trade leverde zelfs 33 punten in en kwam uit op een totaal van 3.880 punten, waarmee de spottarieven natuurlijk nog wel steeds bijzonder hoog blijven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement