De heffing, die vanaf 1 november gaat gelden voor verschepingen richting Italië, is volgens de Deense rederij bedoeld om verladers te beschermen tegen financiële verliezen door containerschades. De toeslag wordt verplicht voor alle soorten goederen.

Tarief

Het tarief van de ‘containerbeschermingstoeslag’ wordt 15 euro voor een twintigvoets container en 19 euro voor een veertigvoeter. In ruil voor de toeslag hoeven verladers tot een bedrag van 200 euro niet op te draaien voor containerreparaties en schoonmaakkosten wanneer er met een importcontainer in Italië iets is misgegaan.

‘Bij Maersk komen uw behoeften altijd op de eerste plaats’, zo verklaart de rederij de nieuwe toeslag in een mededeling aan haar klanten. ‘Daarom proberen we continue om de manier waarop u zaken met ons doet, te versimpelen. Containerschades kunnen op elk moment in uw supply chain gebeuren, dus besloten we een nieuw product te introduceren om te verzekeren dat u niet aansprakelijk gesteld kunt worden voor beschadigd materiaal (binnen de gedekte limiet) en u beschermd bent tegen financiële verliezen.’

Maersk komt ook nog met een variant die schades onbeperkt dekt, de Container Protect Unlimited, maar die wordt niet verplicht.

Toeslagen in de containerscheepvaart zijn niet onomstreden. Verladersorganisaties hebben zich altijd op het standpunt gesteld dat alle kosten bij voorkeur verwerkt moeten zitten in een all-in tarief. Autoriteiten in met name de Verenigde Staten zijn momenteel bezig om de rechtmatigheid van de verschillende toeslagen in het internationale containervervoer te onderzoeken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement