Die heeft het Britse adviesbureau Oxford Economics op een rijtje laten zetten hoe groot de economisch betekenis van de veerbootsector is. Volgens dat onderzoek pakten in het pre-coronajaar 2019 wereldwijd 4,27 miljard passagiers de ferry. Ter vergelijking: volgens de IATA stapten toen 4,54 miljoen passagiers in het vliegtuig.

De Britse onderzoekers vonden verder dat de wereldwijde ferryvloot 15.400 schepen schepen telt en daar daarmee in hetzelfde jaar 373 miljoen voertuigen werden vervoerd. Verder genereert de sector volgens Oxford Economics jaarlijks een toegevoegde waarde van zestig miljard dollar en vertegenwoordigt die ongeveer 20% van de economische waarde van de scheepvaart voor de Europese Unie.

Interferry noemt de cijfers verrassend en zal die inzetten bij zijn lobbyactiviteiten. Directeur Mike Corrigan stelt dat de uitkomsten van het onderzoek zelfs ‘doorgewinterde insiders’ heeft verrast. ‘De ferrysector omvat minder dan 5% van de zeescheepvaart, maar de impact blijkt veel groter te zijn’, zegt hij.

Hij zegt te hopen dat de sector nu meer aandacht krijgt van de politiek. ‘Die is maar al te vaak meer gericht op luchtvaartmaatschappijen, spoorvervoerders en wegvervoer. Het is hoog tijd dat regeringen en het grote publiek de grote rol die veerboten spelen in het passagiers- en vrachtvervoer gaan waarderen. Dit onderzoek bevestigt precies het belang van onze sector in het economische proces.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement