Dat is de opvallendste conclusie van de Britse overheidsinstelling Marine Accident Investigation Branch (MAIB) die onderzoek deed naar het ongeluk omdat het incident niet ver van de Schotse kust plaatsvond, in de buurt van Duncansby Head.

De ‘Francisca’, een onder Nederlandse vlag varend general cargo-schip van de VMS Shipping Group uit Werkendam, was bezig met het transport van een lading aluminium anodes en containers vanuit de IJslandse haven Straumsvik naar Rotterdam, toen het op 31 oktober 2020 ongeveer halverwege de vaartocht mis ging nabij het noordelijkste puntje van de Britse eilanden.

Bij het noodweer dat losbrak, moest het schip door hevige golven ploegen en werkten grote natuurkrachten in op de zeecontainers, waarbij de druk uiteindelijk groter werd dan waar de bevestigingsmaterialen van de containers maximaal tegen bestand zijn, zo schrijft de MAIB.

Doortastender

Ondanks dat het natuurgeweld zo ‘overweldigend’ was, laten de Britse onderzoekers blijken dat de bemanningsleden volgens hen wel doortastender hadden kunnen optreden om schade te voorkomen. ‘Door regelmatige passages tussen IJsland en Nederland was de bemanning van de ‘Francisca’ gewend geraakt aan het vaak slechte weer op de Noord-Atlantische Oceaan, de Pentland Firth en de Noordzee, wat hun waardering voor de aanzienlijke weergerelateerde risico’s had doen afnemen’, aldus de MAIB.

De afwezigheid van een beschermende golfbreker op de boeg van de ‘Francisca’ heeft het risico van ladingverlies bij zwaar weer ook verhoogd, schrijven de onderzoekers, terwijl corrosie van de ladingzekeringsvoorzieningen op het dek van het schip volgens hen eveneens kan hebben bijgedragen aan de omvang van het verlies.

De 34 overboord gevallen containers, die op één na leeg waren, zijn geen van alle meer teruggevonden. Wel spoelde wat lading uit de beladen container aan. Ook raakte het scheepsdek enigszins beschadigd, maar de tien bemanningsleden van het schip doorstonden het ongeluk zonder kleerscheuren. De MAIB heeft VMS op de hoogte gebracht van de onderzoeksbevindingen ‘zodat er interne maatregelen genomen kunnen worden om het risico op herhaling te verlagen’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement