De Prelude is bijna 500 meter lang en 74 meter breed en is daarmee het grootste lng-productieschip ter wereld. Jaarlijks kan er 3,6 miljoen ton aan lng geproduceerd worden.

Het platform ligt voor de noordwestelijke kust van Australië, boven het gelijknamige gasveld dat in 2007 door Shell werd ontdekt. Het schip werd in januari 2019 na een voorbereiding van bijna tien jaar in gebruik genomen.

Technische problemen

De afgelopen jaren kampte Shell vaker met problemen op de Prelude. In februari 2020 werden de werkzaamheden voor elf maanden gestaakt na elektrische problemen. Van december 2021 tot april dit jaar kon er ook niet gewerkt worden na een brand aan boord.

Tot overmaat van ramp kwam er in juli ook nog de staking bij. Daardoor kon de lng een tijd lang niet overgeladen worden op tankers. Nu is er volgens Bloomberg een akkoord bereikt tussen Shell en de medewerkers en kan het platform de productie hervatten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement