In oktober was het aantal op tijd varende containerschepen al net boven de 50% uitgekomen. In de rest van het jaar voer een meerderheid van de vaartuigen met vertraging, met als dieptepunt januari, toen maar een op de drie schepen zich aan het afgesproken vaarschema wist te houden. Sindsdien is de betrouwbaarheid van de dienstverlening langzaam maar zeker opgeklauterd.

De schepen varen echter nog lang niet zo punctueel als ze voor de coronapandemie deden. In 2019 schommelde de punctualiteit rond de 80%. De gemiddelde vertraging van de totale containervaart daalde in november naar vijf dagen. In januari waren dat er op het hoogtepunt acht.

MSC

Een andere opvallende bevinding van Sea-Intelligence is dat MSC zich in november het beste aan de vaarschema’s hield, met 63,4% van de schepen die op tijd voeren. Voordien was Maersk traditiegetrouw de nummer 1, maar de Deense containerrederij scoorde nu 61,7%. ONE, PIL, Hapag-Lloyd en Yang Ming zaten nog steeds onder de 50% betrouwbaarheid, waarvan laatstgenoemde, de rodelantaarndrager, als enige geen verbetering wist te bewerkstelligen in vergelijking met oktober.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement