De nu opgeslagen CO2 was enkele weken geleden al met het Noorse offshore-bevoorradingsschip ‘Aurora Storm’ vanuit de haven van Antwerpen naar de haven van Esbjerg getransporteerd, waar woensdag dan de openingshandeling met de prins werd gehouden. De ‘Aurora Storm’ werd speciaal aangepast om het vaartuig geschikt te maken voor het vervoer van containers met vloeibaar gemaakte CO2. Later moeten gespecialiseerde CO2-carriers het zeevervoer van het broeikasgas gaan overnemen.
Doorbraak CO2-injectie
Het zogenoemde Project Greensand, waarin 23 organisaties samenwerken onder leiding van Ineos en de Duitse olie- en gasproducent Wintershall Dea, heeft ten doel om op jaarbasis uiteindelijk acht miljoen ton CO2 op te slaan, wat volgens de bedrijven gelijk staat aan 40% van de Deense doelstellingen voor emissiereductie. De injectie van de Zwijndrechtse CO2 van woensdag was een proef om aan te tonen dat CO2-opslag mogelijk is, en volgens voorzitter Jim Ratcliffe van Ineos betekent het ‘een doorbraak voor Carbon Capture and Storage.
Dit is de eerste keer waar dan ook ter wereld dat CO2 succesvol is opgevangen, over de grens is vervoerd en veilig buiten de kust is opgeslagen’. In het persbericht over de primeur wist Ineos ook een enthousiaste reactie te ontlokken aan president Ursula von der Leyen van de Europese Commissie: ‘Dit is een groot moment voor Europa’s groene transitie en voor onze schone tech-industrie’.
‘Greenwashing’
CCS wordt overigens niet overal zo enthousiast omarmd als oplossing voor de klimaatproblematiek. Milieubewegingen zien het ook wel als ‘greenwashing’ en zijn bang dat CCS veel subsidiebudgetten afsnoept van groenere oplossingen. Rex Weyler, medeoprichter van Greenpeace International, sprak vorig jaar van ‘The Great Carbon Capture Scam’ (‘het grote CO2-afvang-bedrog’).
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af
Bent u al abonnee?