Dat meldt de Franse scheepvaartstatistiekenleverancier Alphaliner. De teller voor de Zwitsers-Italiaanse rederij staat volgens Alphaliner momenteel op 4.956,720 teu. Aangezien Chinese scheepswerven binnenkort de nieuwbouwvaartuigen ‘MSC Michel Cappellini’ en ‘MSC Gemma’ zullen opleveren, allebei megaschepen van de 24.000 teu-categorie, is het passeren van de 5 miljoen-mijlpaal bijna een feit.

MSC nam de status van grootste rederij ter wereld vorig jaar over van Maersk, de Deense rederij die in de jaren voordien een abonnement had op het vestigen van dit soort capaciteitsrecords. Zo was Maersk tien jaar geleden, in 2012/2013, de eerste rederij die haar capaciteit wist op te krikken tot 2,5 miljoen teu. In 2005 was Maersk over de 1 miljoen teu gegaan met de overname van de Nederlands-Britse rederij P&O Nedlloyd.

Maar het statistische weetje dat het duidelijkst maakt hoe hard de containervaart is gegroeid, is dat de wereldwijde containervloot van alle containerrederijen bij elkaar rond de eeuwwisseling 5 miljoen teu was, evenveel dus als waarmee MSC straks in haar eentje rondvaart.

Bimco, de internationale brancheorganisatie van rederijen, meldde vorige maand dat de totale wereldwijde containervloot eveneens op een nieuwe mijlpaal afkoerst, ergens tussen nu en volgend jaar: die van 30 miljoen teu, een verdubbeling in vergelijking met de 15 miljoen teu uit 2011. Hoewel de markt er nu niet florissant uitziet, trappen de containerrederijen namelijk bepaald nog niet op de rem als het om het bestellen van nieuwe schepen gaat, waarbij ze een grote voorliefde aan de dag leggen voor reuzenexemplaren van 24.000 teu. En dat geldt zeker ook voor MSC, dat een dermate dik orderboek heeft dat Alphaliner erop rekent dat de marktleider al medio volgend jaar de 6 miljoen teu passeert.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement