Tijdens de coronajaren werden de containerrederijen verwend met tarieven die op de Azië-Europa-route konden oplopen tot 15.000 dollar per veertigvoets container. Deze week moeten de rederijen volgens de Drewry-barometer op de route Shanghai-Rotterdam genoegen nemen met een gemiddeld tarief van 1.454 dollar. Een achteruitgang van ruim 90 dollar vergeleken met de 1.543 dollar van een week geleden, en dat terwijl de rederijwereld had gesteld dat de prijzen echt niet meer verder omlaag mochten omdat de brandstof- en andere kosten die de reders moeten maken de laatste tijd juist zijn gestegen. Zo stelde ceo Rolf Habben Jansen van Hapag-Lloyd afgelopen week nog dat de reders nu onder kostprijs moeten varen en dat dit voor een ‘onhoudbare’ situatie zorgt.

Prijzenoorlog

Sommige scheepvaartexperts voorspelden vorige maand evenwel dat er in de containerlijnvaart nog steeds een ‘prijzenoorlog’ dreigt, hoewel andere deskundigen stelden dat die oorlog met het ineenstorten van de tarieven in het afgelopen jaar al achter de rug is. Het Noorse dataplatform Xeneta sprak begin deze maand van een ‘ineenstorting’ van de langetermijn-contracttarieven in de lijnvaart, die in het kielzog van de spottarieven eveneens in een neerwaartse spiraal zijn beland.

De tarieven gingen deze week niet op alle routes zo onderuit: vanuit Shanghai naar Los Angeles en New York stegen de tarieven juist met respectievelijk 6% en 5%. Het hardst onderuit gingen de prijzen op de route Rotterdam-New York, met 9%. Van alle grote internationale routes levert een container daar evenwel nog steeds het meeste op: 3375 dollar per veertigvoeter. De dalende trend op Rotterdam-New York is al een tijdje aan de gang, Jensen spreekt van een ‘normalisering’ van de tarieven en noemt de 9% daling van deze week zelfs ‘saai’.

Niet gunstig

Statistieken van de containervolumes die door verschillende bureaus worden gepresenteerd, geven ondertussen een nogal wisselend beeld, maar zien er grosso modo niet uitgesproken gunstig uit voor containerrederijen op de Azië-Europa-route. Het Britse bureau Container Trade Statistics (CTS) maakte deze week melding van groeiende volumes op de route Azië-Europa in april, maar Chinese douanecijfers van mei duiden dan weer op een flinke daling van de Chinese export.

Ook het Duitse platform Container xChange kwam deze week met volumestatistieken en zag wel een herstel van de Chinese export, maar die statistieken waren gebaseerd op de situatie van maart. De trend die Container xChange hierbij signaleerde, was dat de Chinese uitvoer naar andere Aziatische landen en naar Rusland groeide, maar naar Europa en de VS juist afnam.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement