Na de daling van vorige week van het gemiddelde Shanghai-Rotterdam-tarief met 6% en ruim 90 dollar, gaat het deze week met 7% en meer dan 100 dollar achteruit.

Verladers kunnen een veertigvoets container nu voor 1.348 dollar van Shanghai naar Rotterdam laten vervoeren, tegenover 1.452 dollar een week geleden.

Kostprijs

Vanuit de wereld van de containerrederijen, die op het hoogtepunt van de coronahausse nog tot wel 15.000 dollar voor een container konden vragen, wordt al een tijdje gesteld dat de tarieven echt niet meer verder omlaag kunnen omdat de kosten die ze moeten maken wel gestegen zijn en ze ondertussen onder kostprijs moeten varen, maar de markt denkt daar tot nu toe nog duidelijk anders over.

Ook op andere routes dan Azië-Noord-Europa is het geen vetpot voor de containerreders. Op grote vaargebieden als Shanghai-Los Angeles en Shanghai-New York ging het gemiddelde tarief deze week onderuit met 8%. De World Container Index in zijn totaal daalde met 5% om uit te komen op een gemiddeld wereldwijd containertarief van 1.592 dollar per veertigvoeter.

Uitzondering

Een uitzondering vormt de trade Azië-Middellandse Zeegebied. Het tarief lag daar al wat hoger lag dan naar Noord-Europa, en deze week krijgt het er nog 4 dollar bij om uit te komen op 2.134 dollar per veertigvoets container. Een duidelijke verklaring voor het prijsverschil hebben de lijnvaartexperts niet. De Deense containervaartvolger Lars Jensen noemt het stabiel blijven van het Middellandse Zee-tarief ‘vreemd’.

Drewry zegt te verwachten dat de ‘oost-west-spottarieven op de meeste routes de komende weken weer gaan stijgen’. Dat zou betekenen dat de bodem voor de containerrederijen nu werkelijk is bereikt. Met de zomer voor de deur wordt het ook tijd voor wat normaliter het hoogseizoen voor de containerrederijen is, de periode waarin extra veel lading moet worden vervoerd om de magazijnen voor de westerse feestdagenperiode te vullen.

Vorig jaar viel dat seizoen voor de rederijen evenwel volledig in het water en kwamen de containerprijzen juist in een vrije val terecht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement