De groei is dit keer wel bescheidener dan de trampolinesprong van vorige week. Zo is het gemiddelde tarief op de route Shanghai-Rotterdam, dat vorige week omhoog schoot met 25%, nu met 3% toegenomen om uit te komen op 1.673 dollar per veertigvoets container. Een container op die belangrijke vaarroute levert voor de containerrederijen daarmee weliswaar nog altijd 81% minder op dan een jaar geleden, toen de markt voor de reders nog veel gunstiger was, maar dat de tarieven de weg naar boven überhaupt weer hebben gevonden, betekent wel een meevaller na de tarievenval die de reders sinds de herfst van vorig jaar hebben moeten slikken.

Volgens het Noorse bureau Xeneta is de tarievenstijging te danken aan General Rate Increases die containerrederijen zelf recent hebben aangekondigd. Zulke algemene tariefsverhogingen worden volgens hoofdanalist Peter Sand van Xeneta ‘keer op keer door rederijen ingezet als poging om het schip weer op koers te krijgen’ en hebben volgens het bureau in de praktijk meestal niet het gewenste effect, maar klaarblijkelijk zijn ze deze keer wel in goede aarde gevallen bij verladers.

Spoyprijzen boven contracttarieven

Op de grote vaargebieden vanuit Azië zijn de spottarieven dankzij de verhogingen nu weer boven het niveau van de langetermijn-contracttarieven gekropen, meldt Xeneta. Het betekent volgens de Noorse analist ‘een welkome opluchting voor een sector die gedurende een groot deel van 2023 in de touwen heeft gehangen’ en leidt er volgens de analist toe dat ‘verladers, expediteurs en rederijen veel stof tot nadenken hebben in de aanloop naar de contract-tenders van het aankomende hoogseizoen’.

Of containerrederijen bij contractonderhandelingen al werkelijk veeleisend kunnen zijn, staat volgens Sand nog te bezien omdat de marktomstandigheden bepaald nog te wensen overlaten, maar anderzijds kunnen ze zich volgens hem gesteund weten door de huidige spottariefstijgingen die ‘geprononceerder’ zijn dan ze in lange tijd geweest zijn.

Drewry zag de tarieven deze week niet alleen op de Shanghai-Rotterdam-route, maar op alle grote vaargebieden (licht) stijgen, op Shanghai-Los Angeles bijvoorbeeld met 2%. De World Container Index in zijn totaal kroop met 1,7% omhoog. Drewry zegt voor de komende weken ‘stabiele tarieven’ te voorzien op de oost-west-routes.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement