Recordpartij cocaïne zat in container van Maersk

8064 kilo

De recordvangst van ruim acht ton cocaïne die de douane vorige maand in de Rotterdamse haven deed, zat in een container van Maersk.

Foto: Pixabay

Dit heeft de Deense rederij bevestigd tegenover de Deense financiële site Finans: ‘We kunnen bevestigen dat de illegale smokkelwaar die op 13 juli 2023 in de haven van Rotterdam in beslag is genomen, in een Maersk-container is vervoerd’.

De partij van 8064 kilo werd gevonden in een container uit Ecuador tijdens een controle met drugshonden en een scan, waar ook bananen in zaten. het Openbaar Ministerie meldde de vondst pas vorige week in het belang van het onderzoek. Dat wordt uitgevoerd door het HARC-team van de Zeehavenpolitie, Openbaar Ministerie, Fiod en Douane.

Record

Het is veruit de grootste hoeveelheid die in Europa ooit in een container is aangetroffen. In Antwerpen werd in 2023 een nog grotere partij aangetroffen, van 11,5 ton, maar die was verspreid over vijf containers. De grootste vangst in Nederland tot nu toe was 4600 kilo en die dateert al uit 2005.

Directeur van de Rotterdamse douane Peter van Buijtenen noemde de  hoeveelheid tegenover RTV Rijnmond ‘atypisch’ omdat er de laatste tijd juist meer kleinere vondsten zijn gedaan. Een gram onversneden cocaïne kost volgens onder meer Jellinek, dat zich landelijk met verslavingszorg bezighoudt, gemiddeld vijftig euro. Dat brengt de straatwaarde van de enorme partij uit Ecuador op ruim vier miljard euro.

Vorig jaar werd in de haven van Rotterdam bijna 47.000 kilo cocaïne gevonden en in Antwerpen 110.000 kilo. Ondanks die vangsten is de prijs van cocaïne in Nederland al jaren stabiel, wat erop wijst dat het grootste deel van de smokkelwaar ongehinderd op de markt komt.

Recordpartij cocaïne zat in container van Maersk | NT

Recordpartij cocaïne zat in container van Maersk

8064 kilo

De recordvangst van ruim acht ton cocaïne die de douane vorige maand in de Rotterdamse haven deed, zat in een container van Maersk.

Foto: Pixabay

Dit heeft de Deense rederij bevestigd tegenover de Deense financiële site Finans: ‘We kunnen bevestigen dat de illegale smokkelwaar die op 13 juli 2023 in de haven van Rotterdam in beslag is genomen, in een Maersk-container is vervoerd’.

De partij van 8064 kilo werd gevonden in een container uit Ecuador tijdens een controle met drugshonden en een scan, waar ook bananen in zaten. het Openbaar Ministerie meldde de vondst pas vorige week in het belang van het onderzoek. Dat wordt uitgevoerd door het HARC-team van de Zeehavenpolitie, Openbaar Ministerie, Fiod en Douane.

Record

Het is veruit de grootste hoeveelheid die in Europa ooit in een container is aangetroffen. In Antwerpen werd in 2023 een nog grotere partij aangetroffen, van 11,5 ton, maar die was verspreid over vijf containers. De grootste vangst in Nederland tot nu toe was 4600 kilo en die dateert al uit 2005.

Directeur van de Rotterdamse douane Peter van Buijtenen noemde de  hoeveelheid tegenover RTV Rijnmond ‘atypisch’ omdat er de laatste tijd juist meer kleinere vondsten zijn gedaan. Een gram onversneden cocaïne kost volgens onder meer Jellinek, dat zich landelijk met verslavingszorg bezighoudt, gemiddeld vijftig euro. Dat brengt de straatwaarde van de enorme partij uit Ecuador op ruim vier miljard euro.

Vorig jaar werd in de haven van Rotterdam bijna 47.000 kilo cocaïne gevonden en in Antwerpen 110.000 kilo. Ondanks die vangsten is de prijs van cocaïne in Nederland al jaren stabiel, wat erop wijst dat het grootste deel van de smokkelwaar ongehinderd op de markt komt.