Qatar pauzeert gastransport via Rode Zee door onrust in regio

lng

Qatar lijkt te zijn gestopt met het sturen van tankers voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) door de Straat van Bab el Mandeb, de doorgang aan de zuidkant van de Rode Zee. De pauze volgt op de luchtaanvallen van de Amerikanen en Britten op Houthi-doelen in Jemen die de risico’s rond de belangrijke vaarroute hebben doen toenemen.

Foto: Shutterstock

Minstens vijf lng-schepen die worden geëxploiteerd door Qatar en op weg waren naar de zuidelijke doorgang zijn sinds vrijdag stilgelegd, meldt persbureau Bloomberg op basis van scheepvaartgegevens. Drie tankers zijn gestopt voor de kust van Oman, één ligt in de Rode Zee en de andere ligt in de Middellandse Zee nabij het Suezkanaal.

De Amerikaanse en Britse marine adviseerden de scheepvaart om weg te blijven uit de gevarenzone in de zuidelijke Rode Zee na de luchtaanvallen op de door Iran gesteunde militante Houthi-rebellen. Minstens drie grote exploitanten van olietankers hebben al verklaard dat ze het gebied zullen vermijden.

De Houthi’s hebben geen schepen aangevallen die gas vervoerden sinds ze medio november schepen begonnen lastig te vallen. Qatar, een van de grootste lng-exporteurs ter wereld, was een van de weinige gasleveranciers die de Rode Zee en het Suezkanaal tot afgelopen vrijdag bleven gebruiken om brandstof naar Europa te sturen. De meeste lng-exporteurs maakten al gebruik van alternatieve langere routes.

Qatar pauzeert gastransport via Rode Zee door onrust in regio | NT

Qatar pauzeert gastransport via Rode Zee door onrust in regio

lng

Qatar lijkt te zijn gestopt met het sturen van tankers voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) door de Straat van Bab el Mandeb, de doorgang aan de zuidkant van de Rode Zee. De pauze volgt op de luchtaanvallen van de Amerikanen en Britten op Houthi-doelen in Jemen die de risico’s rond de belangrijke vaarroute hebben doen toenemen.

Foto: Shutterstock

Minstens vijf lng-schepen die worden geëxploiteerd door Qatar en op weg waren naar de zuidelijke doorgang zijn sinds vrijdag stilgelegd, meldt persbureau Bloomberg op basis van scheepvaartgegevens. Drie tankers zijn gestopt voor de kust van Oman, één ligt in de Rode Zee en de andere ligt in de Middellandse Zee nabij het Suezkanaal.

De Amerikaanse en Britse marine adviseerden de scheepvaart om weg te blijven uit de gevarenzone in de zuidelijke Rode Zee na de luchtaanvallen op de door Iran gesteunde militante Houthi-rebellen. Minstens drie grote exploitanten van olietankers hebben al verklaard dat ze het gebied zullen vermijden.

De Houthi’s hebben geen schepen aangevallen die gas vervoerden sinds ze medio november schepen begonnen lastig te vallen. Qatar, een van de grootste lng-exporteurs ter wereld, was een van de weinige gasleveranciers die de Rode Zee en het Suezkanaal tot afgelopen vrijdag bleven gebruiken om brandstof naar Europa te sturen. De meeste lng-exporteurs maakten al gebruik van alternatieve langere routes.