Dit blijkt uit een brief van de in Zwitserland actieve bedrijven in de spoorsector Hupac, DB Cargo, BLS Cargo en Railcare en brancheorganisaties VAP en Astag. Vanaf 23 augustus kunnen er dagelijks weer 90 goederentreinen door de Gotthard-Basistunnel rijden. Daarnaast kunnen nog twintig treinen per dag worden omgeleid via andere routes. De organisaties stellen dat met de nu geplande maatregelen ‘een aanzienlijk deel van de benodigde capaciteit voor het vervoer door de Zwitserse Alpen wordt gecreëerd als het gaat om planning.’ Wel wordt benadrukt dat het belangrijk is dat de capaciteit in de tunnel exclusief voor vrachttransport gebruikt wordt zolang de tweede tunnelbuis niet kan worden gebruikt en dat er daar prioriteit gegeven wordt aan treinen met een P400-profiel, met een maximale hoogte van 4 meter.

Passagierstreinen en goederentreinen die lichter zijn en deze hoogte niet nodig hebben, kunnen gebruik maken van de omleidingsroute door de bergen, aldus de spoorondernemingen. Ook stellen de organisaties dat de maximumsnelheid in de tunnel verhoogd moet worden om alle beschikbare capaciteit zo goed mogelijk te benutten en dat ook alle andere mogelijkheden om meer ruimte te creëeren, bijvoorbeeld voor het parkeren van treinen en door het gebruik van andere routes, benut moeten worden.

Grote verschuiving naar de weg

‘Terwijl passagierstreinen kunnen profiteren van solide en betrouwbaar transport via de bergroute, wordt het vrachtverkeer bedreigd met een grote verschuiving van het vrachtvervoer terug naar de weg. Dit heeft enorme congestie op de A2 tussen Basel en Chiasso als gevolg wanneer er op de langere termijn onvoldoende capaciteit beschikbaar komt’, zo waarschuwen de partijen in de brief. Ook wordt het belang van samenwerking met andere spoorbeheerders benadrukt om problemen zoveel mogelijk te voorkomen.

Anderhalve week geleden ontspoorde er in de 57 kilometer lange tunnel een goederentrein, met aanzienlijke schade in de tunnel als gevolg. De Gotthardtunnel is onderdeel van een belangrijke transportroute tussen Nederland, België en de Duitse industriegebieden en Noord-Italië en de haven van Genua. De vrachtsector kampt nu ondanks de vakantieperiode met grote vertragingen op de route.

De Zwitserse spoorbeheerder SBB heeft laten weten dat het nog tot ergens volgend jaar gaat duren voordat alle herstelwerkzaamheden in de tunnel zijn afgerond. Wel kan één tunnelbuis aankomende woensdag weer in gebruik worden genomen door goederentreinen. De spoorbeheerder heeft laten weten dat de werkzaamheden om dit mogelijk te maken voorspoedig verlopen. Wel zullen er ook na woensdag nog goederentreinen moeten worden omgeleid.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement