Hupac-topman vreest grote verstoring in Europees goederenvervoer

Gevolgen ongeluk Gotthardtunnel

‘Vanaf maandag gaan we een enorme verstoring in het Europese goederenvervoer zien’, zo stelt Hans-Jörg Bertschi, voorzitter van operator Hupac en  transportbedrijf Bertschi, naar aanleiding van het recente ongeluk in de Gotthardtunnel in Zwitserland. Hij verwacht dat het aantal goederentreinen vanwege het eind van de vakantieperiode dan enorm gaat toenemen.

Foto: Hupac

Dat zegt hij in een interview met de Zwitserse krant de Handelszeitung over het ongeluk. Twee weken geleden veroorzaakte een ontspoorde goederentrein aanzienlijke schade in de Zwitserse Gotthard-basistunnel, die een belangrijk onderdeel is van de spoorroute tussen Nederland, België en de Duitse industriegebieden en Noord-Italië. Inmiddels is één van de tunnelbuizen weer geopend. Hoewel Bertschi dit ‘goed nieuws’ noemt, benadrukt hij dat de gevolgen voor het goederenvervoer nog steeds enorm zijn.

Volgens de topman hebben we geluk gehad dat het ongeluk in de vakantieperiode plaatsvond, waardoor de hoeveelheid goederenvervoer door de tunnel minder was dan het normaal zou zijn. Hij  stelt echter dat de vakantieperiode volgende week voorbij is en dat dit gevolgen voor de leveringsketen in heel Europa gaat hebben. Ongeveer 50% van het goederenvervoer tussen Duitsland en de Beneluxlanden en Noord-Italië zou volgens hem via deze tunnel gaan.

Hij benadrukt bovendien dat de capaciteit op andere routes onvoldoende is om alle goederentreinen op te vangen. ‘Nu al zijn in Zwitserland alle parkeerplaatsen bezet met transit-goederentreinen naar Noord-Italië’, aldus Bertschi. Hij stelt daarom nog eens dat het belangrijk is dat de opengestelde tunnelbuis alleen voor goederenvervoer gebruikt wordt.  Eerder schreven in Zwitserland actieve spoorbedrijven, waaronder Hupac, dit ook al in een brief. Op dit moment worden de mogelijkheden voor gebruik van de tunnel voor passagiersvervoer door spoorbeheerder SBB onderzocht.

Meerdere maanden

Ook verplaatsing van het goederenvervoer van het spoor naar de weg is volgens Bertschi een risico. ‘Het is maar de vraag of transporten die naar de weg zijn verplaatst uiteindelijk op het spoor terugkomen’, aldus de topman. Uiteindelijk heeft het spoorvervoer door de Alpen volgens hem al marktaandeel aan de weg verloren door de hoge elektriciteitsprijzen. De situatie in de Gotthardtunnel kan dit proces nog eens verder versterken.

De Zwitserse spoorbeheerder SBB meldde op woensdag dat het verkeer door de Gotthard-basistunnel volgens plan is opgestart. Bovendien meldt de organisatie dat de capaciteit op de route door Zwitserland verder is vergroot, waardoor er nu in totaal dagelijks 130 goederentreinen kunnen rijden, waarvan bijna 100 treinen door de tunnel en ongeveer 30 via een alternatieve route.

Eerder sprak SBB nog over 110 treinen per dag. Daarnaast vinden er op dit moment herstelwerkzaamheden plaats in de tunnel. Het merendeel van de ontspoorde wagons is bijvoorbeeld nog niet opgeruimd. Dit omdat meerdere wagons zo zwaar beschadigd zijn dat ze in de tunnel gedemonteerd moeten worden. SBB verwacht dat het herstellen van alle schade in de tunnel meerdere maanden in beslag gaat nemen.

Volgens Bertschi is het bijzonder dat een trein met meerdere ontspoorde wagons acht kilometer door de tunnel kon rijden en zoveel schade kon aanrichten zonder dat iemand er iets van heeft gemerkt. Er zou daarom in de toekomst een systeem in de tunnel moet komen dat ontspoorde wagons kan detecteren en de trein in kwestie vervolgens kan laten stoppen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Hupac-topman vreest grote verstoring in Europees goederenvervoer | NT

Hupac-topman vreest grote verstoring in Europees goederenvervoer

Gevolgen ongeluk Gotthardtunnel

‘Vanaf maandag gaan we een enorme verstoring in het Europese goederenvervoer zien’, zo stelt Hans-Jörg Bertschi, voorzitter van operator Hupac en  transportbedrijf Bertschi, naar aanleiding van het recente ongeluk in de Gotthardtunnel in Zwitserland. Hij verwacht dat het aantal goederentreinen vanwege het eind van de vakantieperiode dan enorm gaat toenemen.

Foto: Hupac

Dat zegt hij in een interview met de Zwitserse krant de Handelszeitung over het ongeluk. Twee weken geleden veroorzaakte een ontspoorde goederentrein aanzienlijke schade in de Zwitserse Gotthard-basistunnel, die een belangrijk onderdeel is van de spoorroute tussen Nederland, België en de Duitse industriegebieden en Noord-Italië. Inmiddels is één van de tunnelbuizen weer geopend. Hoewel Bertschi dit ‘goed nieuws’ noemt, benadrukt hij dat de gevolgen voor het goederenvervoer nog steeds enorm zijn.

Volgens de topman hebben we geluk gehad dat het ongeluk in de vakantieperiode plaatsvond, waardoor de hoeveelheid goederenvervoer door de tunnel minder was dan het normaal zou zijn. Hij  stelt echter dat de vakantieperiode volgende week voorbij is en dat dit gevolgen voor de leveringsketen in heel Europa gaat hebben. Ongeveer 50% van het goederenvervoer tussen Duitsland en de Beneluxlanden en Noord-Italië zou volgens hem via deze tunnel gaan.

Hij benadrukt bovendien dat de capaciteit op andere routes onvoldoende is om alle goederentreinen op te vangen. ‘Nu al zijn in Zwitserland alle parkeerplaatsen bezet met transit-goederentreinen naar Noord-Italië’, aldus Bertschi. Hij stelt daarom nog eens dat het belangrijk is dat de opengestelde tunnelbuis alleen voor goederenvervoer gebruikt wordt.  Eerder schreven in Zwitserland actieve spoorbedrijven, waaronder Hupac, dit ook al in een brief. Op dit moment worden de mogelijkheden voor gebruik van de tunnel voor passagiersvervoer door spoorbeheerder SBB onderzocht.

Meerdere maanden

Ook verplaatsing van het goederenvervoer van het spoor naar de weg is volgens Bertschi een risico. ‘Het is maar de vraag of transporten die naar de weg zijn verplaatst uiteindelijk op het spoor terugkomen’, aldus de topman. Uiteindelijk heeft het spoorvervoer door de Alpen volgens hem al marktaandeel aan de weg verloren door de hoge elektriciteitsprijzen. De situatie in de Gotthardtunnel kan dit proces nog eens verder versterken.

De Zwitserse spoorbeheerder SBB meldde op woensdag dat het verkeer door de Gotthard-basistunnel volgens plan is opgestart. Bovendien meldt de organisatie dat de capaciteit op de route door Zwitserland verder is vergroot, waardoor er nu in totaal dagelijks 130 goederentreinen kunnen rijden, waarvan bijna 100 treinen door de tunnel en ongeveer 30 via een alternatieve route.

Eerder sprak SBB nog over 110 treinen per dag. Daarnaast vinden er op dit moment herstelwerkzaamheden plaats in de tunnel. Het merendeel van de ontspoorde wagons is bijvoorbeeld nog niet opgeruimd. Dit omdat meerdere wagons zo zwaar beschadigd zijn dat ze in de tunnel gedemonteerd moeten worden. SBB verwacht dat het herstellen van alle schade in de tunnel meerdere maanden in beslag gaat nemen.

Volgens Bertschi is het bijzonder dat een trein met meerdere ontspoorde wagons acht kilometer door de tunnel kon rijden en zoveel schade kon aanrichten zonder dat iemand er iets van heeft gemerkt. Er zou daarom in de toekomst een systeem in de tunnel moet komen dat ontspoorde wagons kan detecteren en de trein in kwestie vervolgens kan laten stoppen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement