Stijging aantal failliete wegtransporteurs zet door in eerste kwartaal 2020

conjunctuur

De toename van het aantal failliete wegvervoerders heeft doorgezet in het eerste kwartaal van dit jaar. Tussen begin januari en eind maart gingen 26 transporteurs op de fles, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. Het is voor het vierde kwartaal op rij dat het aantal bankroetgevallen is toegenomen.

In het eerste kwartaal van vorig jaar gingen er nog 19 transporteurs failliet. Sindsdien liep het aantal faillissementen in het wegtransport elk kwartaal op, van 22 in het tweede kwartaal naar 25 in het vierde kwartaal. Afgelopen kwartaal waren dat er dus 26, waaronder Reijntrans Holland BV en Baco Trans.

De stijging komt mogelijk voort uit een afkoeling van de economie, in combinatie met de altijd hoge margedruk die eigen is aan het wegvervoer. Dat het coronavirus een grote rol heeft gespeeld in de stijging in het voorbije kwartaal lijkt onwaarschijnlijk. De toename is al langer aan de gang en de beperkende maatregelen werden half maart pas ingevoerd. Het grootste deel van het kwartaal hadden wegvervoerders daar dus nog niet zoveel last van als in de laatste weken.

Hoogste punt in vier jaar

Het is voor het eerst in vier jaar dat het aantal faillissementen per kwartaal boven de 25 ligt. De laatste keer dat dat gebeurde, was in het eerste kwartaal van 2016. Toen gingen er 28 wegtransporteurs bankroet. In de jaren daarvoor waren er kwartalen, waarin zelfs meer dan veertig of vijftig faillissementen werden uitgesproken. Dat was vooral in de crisisjaren van begin vorig decennium. Van dat niveau is vooralsnog geen sprake.

Wel rijst de vraag welke impact de uitbraak van covid-19 de komende weken en maanden gaat hebben op het wegtransport. Eerder al hield transporteursorganisatie TLN een enquête onder wegvervoerders over de gevolgen van het coronavirus. Daaruit kwam een gemiddelde omzetdaling van zo’n 30% naar voren.

Uit een deze week gepubliceerd vervolgonderzoek blijkt dat de omzet in de tussenliggende weken niet verder is gedaald. In totaal noteerde ongeveer 70% van de ondervraagde bedrijven een omzetverlies.

Lichtpuntjes

Gelukkig was er niet alleen maar slecht nieuws. In de resultaten van de TLN-enquete waren ook enkele lichtpuntjes te zien. Zo schatten bedrijven de kans dat ze de corona-ellende doorkomen, op gemiddeld 7,7 op een schaal van 10. Dat was bij de eerdere peiling nog 7,5.

Ook het aantal bedrijven dat verwacht op 1 juni afstand te moeten doen van werknemers is gedaald, van 22 naar 15%. Bij meer dan de helft gaat het om het ontslaan van minder dan 10% van het personeelsbestand.

België

Eerder deze week kwam de Belgische transportfederatie Febetra met cijfers over de impact die het coronavirus en de bijbehorende maatregelen hebben op de omzet van wegvervoerders in het land. Vergeleken daarmee vallen de cijfers in Nederland nog relatief mee.

De Belgische vervoerders hadden in de eerste week van april ongeveer de helft van hun omzet verloren in vergelijking met het gemiddelde van de maanden daarvoor. Hun Nederlandse collega’s hebben het met een gemiddeld verlies van 30% dus iets minder zwaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Stijging aantal failliete wegtransporteurs zet door in eerste kwartaal 2020 | NT

Stijging aantal failliete wegtransporteurs zet door in eerste kwartaal 2020

conjunctuur

De toename van het aantal failliete wegvervoerders heeft doorgezet in het eerste kwartaal van dit jaar. Tussen begin januari en eind maart gingen 26 transporteurs op de fles, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. Het is voor het vierde kwartaal op rij dat het aantal bankroetgevallen is toegenomen.

In het eerste kwartaal van vorig jaar gingen er nog 19 transporteurs failliet. Sindsdien liep het aantal faillissementen in het wegtransport elk kwartaal op, van 22 in het tweede kwartaal naar 25 in het vierde kwartaal. Afgelopen kwartaal waren dat er dus 26, waaronder Reijntrans Holland BV en Baco Trans.

De stijging komt mogelijk voort uit een afkoeling van de economie, in combinatie met de altijd hoge margedruk die eigen is aan het wegvervoer. Dat het coronavirus een grote rol heeft gespeeld in de stijging in het voorbije kwartaal lijkt onwaarschijnlijk. De toename is al langer aan de gang en de beperkende maatregelen werden half maart pas ingevoerd. Het grootste deel van het kwartaal hadden wegvervoerders daar dus nog niet zoveel last van als in de laatste weken.

Hoogste punt in vier jaar

Het is voor het eerst in vier jaar dat het aantal faillissementen per kwartaal boven de 25 ligt. De laatste keer dat dat gebeurde, was in het eerste kwartaal van 2016. Toen gingen er 28 wegtransporteurs bankroet. In de jaren daarvoor waren er kwartalen, waarin zelfs meer dan veertig of vijftig faillissementen werden uitgesproken. Dat was vooral in de crisisjaren van begin vorig decennium. Van dat niveau is vooralsnog geen sprake.

Wel rijst de vraag welke impact de uitbraak van covid-19 de komende weken en maanden gaat hebben op het wegtransport. Eerder al hield transporteursorganisatie TLN een enquête onder wegvervoerders over de gevolgen van het coronavirus. Daaruit kwam een gemiddelde omzetdaling van zo’n 30% naar voren.

Uit een deze week gepubliceerd vervolgonderzoek blijkt dat de omzet in de tussenliggende weken niet verder is gedaald. In totaal noteerde ongeveer 70% van de ondervraagde bedrijven een omzetverlies.

Lichtpuntjes

Gelukkig was er niet alleen maar slecht nieuws. In de resultaten van de TLN-enquete waren ook enkele lichtpuntjes te zien. Zo schatten bedrijven de kans dat ze de corona-ellende doorkomen, op gemiddeld 7,7 op een schaal van 10. Dat was bij de eerdere peiling nog 7,5.

Ook het aantal bedrijven dat verwacht op 1 juni afstand te moeten doen van werknemers is gedaald, van 22 naar 15%. Bij meer dan de helft gaat het om het ontslaan van minder dan 10% van het personeelsbestand.

België

Eerder deze week kwam de Belgische transportfederatie Febetra met cijfers over de impact die het coronavirus en de bijbehorende maatregelen hebben op de omzet van wegvervoerders in het land. Vergeleken daarmee vallen de cijfers in Nederland nog relatief mee.

De Belgische vervoerders hadden in de eerste week van april ongeveer de helft van hun omzet verloren in vergelijking met het gemiddelde van de maanden daarvoor. Hun Nederlandse collega’s hebben het met een gemiddeld verlies van 30% dus iets minder zwaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement