Het plan is onderdeel van het ‘Greening Transport Package’ dat de Europese Commissie vorige maand presenteerde. De huidige Europese regelgeving voor zware bedrijfsvoertuigen maakt nog geen onderscheid tussen bakwagens met vier of vijf assen. Het maximumgewicht is voor beide categorieën 32 ton. Voor vierassige bakwagens blijft dat ook het maximumgewicht.

Voertuigen met een zero-emissieaandrijving mogen volgens het pakket twee ton zwaarder wegen. Het maximumgewicht van vierassers komt dan op 34 ton en bij vijfassers op 42 ton.

Nationaal vervoer

EU-landen mogen geen lager maximum dan de richtlijn hanteren, maar kunnen voor nationaal vervoer wel zwaardere bakwagens toestaan. In Nederland ligt het maximumgewicht voor bakwagens op 50 ton. België en Duitsland wijken niet af van de EU-norm en staan bakwagens tot maximaal 32 ton toe. Als het plan van de Europese Commissie doorgaat, kunnen zwaardere Nederlandse bakwagens tot 40 ton ook de Duitse en Belgische grens over.

TLN ziet daarom de plannen voor de Europese verhoging als een positieve ontwikkeling. ‘Voor vervoerders die met deze voertuigen ook in het buitenland actief zijn, betekent de huidige regelgeving een enorme beperking van het laadgewicht. Met de verhoging van het laadgewicht kan het vervoer met deze voertuigen, die vooral in de bouwsector actief zijn, veel efficiënter en duurzamer plaatsvinden’, schrijft de brancheorganisatie.

Het voorstel moet nog goed worden gekeurd door de Raad van Transportministers en het Europees Parlement. Het streven is dat de nieuwe richtlijn in 2025 in werking zal treden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement